egzekucja alimentów i wyprawki - jak rozdzielić

• Autor wątku Autor wątku differend
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
differend

differend

Stały bywalec
Odpowiedzi
2 068
w wyroku Sąd przyznał alimenty oraz zwrot kosztów wyprawki. egzekucja złożona 12 lat temu. Niestety przez te lata nie otrzymałam zwrotu wyprawki. ostatnio komornik stwierdził, że to wchodzi w alimenty. jednak kilka lat temu składałam pismo, aby ewentualne pieniądze przeznaczać w pierwszej kolejności na egzekucję wyprawki, i wtedy, według tego komornika, były to oddzielne.
Co mam zrobić, aby rozdzielić te składniki egzekucji? Komornik ściąga pieniądze, ale zgodnie z przepisami wszystko idzie na spłatę FA.
w przypadku oddzielenia mogłabym wnosić o podział kwoty uzyskanej od dłużnika, a tak przez 12 lat!! nie mogę dostać zwrotu 1000 zł.
W jaki sposób wymóc na komorniku, aby wyprawka była spłacana, w końcu to inna rzecz niż alimenty.

Dopiero po splacie FA i zaleglych alimentow,bedzie mogla byc splacona wyprawka.

ale dlaczego? przecież nie jest składnikiem alimentów. nawet komornik nieopatrznie potwierdził, że to są oddzielne kwestie. w czasach tzw. zaliczki alimentacyjnej każda kwota wpływająca od dłużnika na poczet alimentów, nawet przez komornika, mogla być prze OPS odliczona od wypłacanej kwoty. wtedy złożyłam pismo, iż życzę sobie pokrywania w pierwszej kolejności nie alimentów, tylko zaliczki. i wszystko było ok, i dla komornika i dla OPS, który stwierdzał, że są to różne rzeczy. Kwestia, jak to rozdzielić, jakie pismo napisać? a kwestią jest to że jest to podciągnięte pod tą samą egzekucję.

A czy splaca na biezaco FA,czy tez ma jeszcze zalegloscxi?

ma zaległości nie tylko wobec FA. ja wiem, że moje alimenty są na końcu, ale wyprawka to nie są alimenty, tylko co innego. kwestia, że komornik podciągnął to pod jedną sprawę, a ja chce to rozdzielić. ostatnia rozmowa z pracownikami kancelarii i komornikiem dała tyle, że powiedzieli że powinno być to rozdzielone, tylko mam napisać pismo. tylko jak? nie chodzi mi o zaległe wobec mnie alimenty, tylko zwrot wyprawki, bo od tej nie lecą odsetki, a teraz to jest strasznie śmieszna suma.
ja była zaliczka alimentacyjna, komornik przesyłał pieniądze najpierw mi, z tym że wtedy OPS mógł zmniejszyć o kwoty uzyskanych alimentów wypłacane pieniądze. wtedy złożyłam pismo, iż ściągnięte kwoty maja być przekazywane w pierwszej kolejności na wyprawkę. komornik powiedział, że mam prawo, gdyż jestem wierzycielem i decyduje, na którą egzekucję mają pójść pieniądze. OPS też nie widział zastrzeżeń, potwierdzili, że dla nich to są dwie oddzielne sprawy. chcę aby zostało chociaż to spłacone do końca, i tak jestem stratna.

Powrót