Egzekucja alimentów od niepłacącego ojca

• Autor wątku Autor wątku xtc2507
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xtc2507

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam wszystkich forumowiczów

Mam pytanie mam na imię Ola 32 lata
Mój problem wygląda następująco :
Od 2011 roku otrzymywałam alimenty na dziecko z funduszu alimentacyjnego
w wysokości 450 zł regularnie do momentu aż podjęłam 4 miesięczny staż ( od z końcem kwietnia do sierpnia tego roku) a od września podjęłam pracę stałą.
W związku z tym zabrano mi fundusz alimentacyjny i 500+ bo z kalkulacji dochodu wliczone mam stałe alimenty w wysokosci 450 zł których fizycznie nie dostaje bo ojciec wpłaca różnie od 45 zl do 200 zł... Chciałam dowiedzieć się
czy jest jakaś możliwość wyegzekwowania od ojca dziecka ustanowionej przez sąd należnej mi kwoty -regularnie wpłacanej co miesiąc .Z
Z ojcem dziecka nie ma kontaktu ale z moich informacji wynika, że
pracuje w warsztacie samochodowym. Śmieszne jest to, że komornik do dzisiejszego dnia nie potrafi ustalić jego miejsca pracy i nie wiem skąd otrzymuje pieniądze. Jak byłam ostatnio w kancelarii komorniczej to powiedziano mi, że ojciec dziecka siedzi już w wiezieniu bo ma długi na prawie 50 tys długu ogólnie względem państw a i tak widziano go na mieście.O co tu chodzi... Czy jest sens iść po pomoc do adwokata ( np. z urzędu ) ?

Pozdrawiam

xtc2507 napisał:
bo z kalkulacji dochodu wliczone mam stałe alimenty w wysokosci 450 zł których fizycznie nie dostaje
do dochodu został wliczony świadczenia z Funduszu ale tylko na potrzeby 500+

xtc2507 napisał:
a od września podjęłam pracę stałą.
ile zarobiłaś w październiku?

Ostatnia edycja:
Ile razy pytająca jako najbardziej zainteresowana składała wnioski do prokuratury z powodu niealimentacji ?
Co roku ?

Agnieszka3M napisał:
do dochodu został wliczony świadczenia z Funduszu ale tylko na potrzeby 500+

ile zarobiłaś w październiku?

1530 zł za pełny miesiąc

LLawyer napisał:
Ile razy pytająca jako najbardziej zainteresowana składała wnioski do prokuratury z powodu niealimentacji ?
Co roku ?

Składać nie składałam ale byłam u prokuratora bo dostałam wezwanie w sprawie zabrania praw rodzicielskich ojcu ( które już zostało zrobione dawno temu ) ale prokurator nawet nie sprawdził mojej sytuacji w aktach i powiedział że nic nie da się zrobić w tej sprawie..

Przepraszam nie za bardzo rozumiem czy chodzi kiedy dostałam decyzję o zabraniu mi funduszu??? To w listopadzie

poproś pracodawcę o wystawienie zaświadczenia o dochodzie wg wzoru na stronie Świadczenia rodzinne i się odwołaj.
Dochód wg ustawy o świadczeniach rodzinnych liczy się inaczej niż dochód netto

Powrót