Egzekucja alimentów.

• Autor wątku Autor wątku julka282
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

julka282

Użytkownik
Odpowiedzi
87
Witam .Ja z takim zapytaniem jestem po rozwodzie z byłym mężem 9 mcy mam ustalone alimenty lecz eks nie płaci ich zgłosiłam do komornika sprawe komornik zajął mu konta bankowe lecz niestety nie ma on tam pieniedzy.Weszedł mu również na wynagrodzenie lecz on ciągle zmienia prace i rezulaty sa małe ,pracuje on 2 miesiące i rezygnuje z pracy lub pracodawca z niego ,komornik był u niego w domu lecz on mieszku u nowej dziewczyny i twierdzi że wszystko jest jej że nie ma żadnego majątku.Co mogę zrobić aby w jakis sposób sciągnąc zadłuzenie jakie należy się dziecku.

Jesli bedziesz miala jakies informacje o nowej pracy itd zaraz zglos to do komornika, nic wiecej nie zrobisz. Jesli nie przekraczasz dochodu 725zł na os mozesz otrzymac alimenty z FA, wtedy alimenty masz co miesiac a byłemu rosnie dług i on ma problem.

Czy FA może pomóc?

Czy on ma z czego zapłacić (pracuje na czarno)?

Jeśli ma pieniądze a zgrywa bankruta to złóż wniosek o ściganie go za nie płacenie alimentów. Szanse na zamknięcie go nie są zawrotne, ale mało kto zaryzykuje proces karny jeśli może zapłacić alimenty.

Jeśli naprawdę nie ma pieniędzy to z próżnego i Salomon nie naleje.

FA może realnie pomóc. zaświadczenie od komornika o bezskuteczności egzekucji alimentów za ostatnie 2 miesiące + zarobki nie przekraczające 725 zł miesięcznie. Wniosek możesz złożyć w każdej chwili. Wypłacają do 500zł na dziecko.

mam pytanie złozyłam pismo u komornika o zlicytowaniu mu majatku samochodu ktory posiada na rzecz zaległych alimentow ,ale samochod jest wziety na kredyt czy w takim przypadku komornik przyjmie auto do licytacji?

Powrót