Egzekucja alimentów

• Autor wątku Autor wątku alicja.rado
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alicja.rado

Użytkownik
Odpowiedzi
34
Witam.
Mam taki problem Otóż prowadzona jest egzekucja zaległych i bieżących alimentów u komornika mojego byłego męża. Złożyłam niedawno wniosek o rozszerzenie egzekucji, ponieważ mam nowy wyrok dot alimentów. Do dzisiejszego dnia nie otrzymałam zaległych alimentów, ani tych w wyższej kwocie. Otrzymuje cały czas tylko w starej kwocie według tego pierwszego wyroku. Gdy pytam się w kancelarii dlaczego tak to mi odpowiadają, że pracodawca nie został jeszcze powiadomiony o tym, że ma wypłacać większą kwotę. To już dwa miesiące minęły, a mnie ciągle zbywa komornik taką odpowiedzią. Co robić?

Około 2,5 miesięcy temu złożyłam wniosek o rozszerzenie w oparciu o nowy wyrok podwyzszenia alimentów

2,5 miesiąca, to moim zdaniem całkiem dawno, ale wszystko oczywiście zależy od punktu odniesienia ;)

W takiej sytuacji chyba nie ma Pani na co czekać, tylko złożyć skargę na bezczynność komornika (art. 767 kpc). Sugerowałabym również odpis skargi przesłać, do wiadomości, komornikowi, powinno to przynieść zamierzony efekt.

a czy ta skarga powoduje zawieszenie egzekucji? i jak napisac taka skarge?

Jeszcze jedno pytanie. Gdy sprawę o egzekucję założyłam poraz pierwszy to komornik wysłał do mnie pismo o zajęciu wynagrodzenia oraz rachunku bankowego. W związku z tym, że dłużnik pracuje to pracodawca wysyłał alimenty a konto bankowe zostało odblokowane. Dlaczego gdy rozszerzyłam wniosek na podstawie nowego wyroku, komornik nie zajął rachunku bankowego? według mnie szybciej odzyskał by należności.??

Czy moge prosić o odpowiedź?

alicja.rado napisał:
Czy moge prosić o odpowiedź?
Dłużnik alimentacyjny to też człowiek.
Chciałaby go Pani pozbawić zupełnie środków do życia ?

Zadałam pytanie i proszę o odpowiedź.

Jak to mawia moja szacowna koleżanka "forum, to nie budka z kebabem" i czasami na odpowiedź trzeba trochę cierpliwie poczekać. Ponaglanie innych userów do jej udzielenia nie jest w dobrym tonie.

alicja.rado napisał:
a czy ta skarga powoduje zawieszenie egzekucji? i jak napisac taka skarge?
Skarga nie powoduje zawieszenia postępowania egzekucyjnego (chyba, że sama Pani o to w niej wniesie i sąd się do tego wniosku przychyli).
Jak zaś powinna wyglądać i co zawierać znajdzie Pani odpowiedź we wskazanym przeze mnie wyżej przepisie.

alicja.rado napisał:
Dlaczego gdy rozszerzyłam wniosek na podstawie nowego wyroku, komornik nie zajął rachunku bankowego?
Cóż, oczywiście nikt poza owym komornikiem nie zna odpowiedzi na to pytanie, tak samo jak na to, dlaczego przez ponad 2 miesiące nie zawiadomił zakładu pracy dłużnika o zmianie wysokości alimentów.
Choć oczywiście w tym co napisał Bedek jest dużo racji ;)

Moim zdaniem nie zostałam zrozumiana bo otrzymuję odpowiedź na którą nie zadałam pytanie. Komornik wysłał do pracodawcy pismo ażeby ten przekazywał na jego konto alimenty w wyższej wysokości, natomiast do tej pory tego pracodawca nie uczynił i od tych 2 miesięcy nie utrzymuję nic więcej poza tym co dostawałam wcześniej. Komornik na pewno ma jakieś środki prawne, aby zmusić pracodawcę lub nawet ukarać. myle się? i po drugie zadałam pytanie czy wnosząc o rozszerzenie egzekucji na podstawie kolejnego wyroku wykonawczego moge wybrać sobie sposób egzekucji? jeżeli dłużnik jest zatrudniony na umowie o prace i do tej pory należność była ściągana z wynagrodzenia.
Dziękuję pięknie za wszelkie odpowiedzi.

alicja.rado napisał:
Gdy pytam się w kancelarii dlaczego tak to mi odpowiadają, że pracodawca nie został jeszcze powiadomiony o tym, że ma wypłacać większą kwotę.
alicja.rado napisał:
Komornik wysłał do pracodawcy pismo ażeby ten przekazywał na jego konto alimenty w wyższej wysokości.
To jak to w końcu jest? Zawiadomił ten komornik pracodawcę o zmianie wyskości raty alimentacyjnej czy nie zawiadomił?

Przepraszam źle się określiłam- pracodawca został powiadomiony, ale nie wypłaca większych alimentów na konto komornika

To w zanczący sposób zmienia postać rzeczy. Na przyszłość proszę precyzyjnie się wypowiadać, gdyż jak sama Pani widzi, rodzi to później wiele trudności i powoduje zamieszanie.
W takim razie nie ma podstaw do składania skargi na czynności komornika.
A może po prostu wysokość wynagrodzenia dłużnika nie pozwala na zrealizowanie zajęcia w pełnej wysokości?

RZECZ W TYM, że zarobki 20-krotnie przewyższają alimenty zaległe i bieżące. Rozumiem, że nie ma podstaw do złożenia skargi na komornika, a czy jest możliwość aby złozyc wniosek o zajecie konta dłuznika
?

Oczywiście. Co prawda komornik powinien zrobić to z urzędu, ale jeżeli mu umknęło, to należy mu o tym niezwłocznie przypomnieć.
Ponadto jeżeli dłużnik jest osobą tak zamożną, to może warto również przemyśleć złożenie wniosku o prowadzenie egzekucji z jego ruchomości czy wręcz nieruchomości? Wówczas prawdopodobnie sam przypilnuje aby jego pracodawca realizował zajęcie wynagrodzenia w sposób prawidłowy.
Może Pani również przypomnieć komornikowi o możliwości ukarania pracodawcy grzywną (aktualnie do 2.000,00zł) jeżeli ten nie udzielił w terminie prawidłowej odpowiedzi na zajęcie wynagrodzenia.

Gdy założyłam pierwszy razem sprawę to zajęto właśnie wynagrodzenie, nieruchomość i konto w banku, ale samo wynagrodzenie wystarczyło , aby w pełni spłacić alimenty bieżace i zaległe i konto zostało odblokowane.
Teraz komornik na rozszerzenie egzekucji wysłał tylko list do pracodawcy zamiast od razu podjąć takie same kroki jak na początku.

lokata napisał:
Ze względu na treść art. 1081 § 1 zd. pierwsz. kpc - art. 799 § 1 zd. drugie kpc nie znajduje zastosowania w przypadku egzekucji świadczeń alimentacyjnych.
Czy to oznacza, iż dłużnik alimentacyjny nie może skorzystać z dobrodziejstwa art. 799 § 2 kpc ?

Powrót