Egzekucja alimentów

• Autor wątku Autor wątku damianoshhek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

damianoshhek

Witam, mam kilka pytań odnośnie egzekucji alimentów na pełnoletnie dziecko. Mój ojciec ma zasadzone alimenty na mnie, mam 19 lat. Spodziewam się utrudnień z jego strony z racji ich egzekucji. W kwietniu dostałem pierwszą wpłatę alimentów od komornika na konto gdyż przerwałem naukę a do tego czasu dostawałem pieniądze z Funduszu Alimentacyjnego. Czy jeśli podejmę naukę w szkole zaocznej, wieczorowej lub dziennej dla dorosłych mogę dostawać alimenty z funduszu? Komornik zajął trzy konta bankowe ojcu, czy mogę się ubiegać o informację od komornika ile tych pieniędzy na jego kontach zostało zajętych na rzecz alimentów dla mnie? Czytałem że jest możliwość złożenia bezpłatnego wniosku o szukanie majątku dłużnika, czy mogę to zrobić i jakie będą następstwa tego wniosku? Z góry dziękuję za odpowiedzi

Jeśli przerwał Pan naukę to należałoby podjąć pracę. Poinformował Pan ojca o tym fakcie?
Jeśli nie to ojciec będzie mieć duże szanse na zniesienie alimentów z datą wsteczna i zwrot nadplaconych.
Szkoły zaoczne/ wieczorowe są dla osób pracujących.
Dodatkowo należy natychmiast powiadomić FA o skreśleniu z listy uczniów.
Alimenty, które przekazał komornik należałoby pozostawić sobie np. na rachunku bankowym, bo być może będą podlegać zwrotowi.

robinsonik napisał:
Jeśli przerwał Pan naukę to należałoby podjąć pracę. Poinformował Pan ojca o tym fakcie?
Jeśli nie to ojciec będzie mieć duże szanse na zniesienie alimentów z datą wsteczna i zwrot nadplaconych.
Szkoły zaoczne/ wieczorowe są dla osób pracujących.
Dodatkowo należy natychmiast powiadomić FA o skreśleniu z listy uczniów.
Alimenty, które przekazał komornik należałoby pozostawić sobie np. na rachunku bankowym, bo być może będą podlegać zwrotowi.

Prosiłem o odpowiedzi na zadane pytanie, nie o rady. Zdaje sobie sprawę z tego co Pan pisze ale nie zna Pan dokładnie mojej sytuacji więc proszę bez zbędnego gadania.

damianoshhek napisał:
...dziennej dla dorosłych mogę dostawać alimenty z funduszu?....

Jakież to są szkoły dzienne dla dorosłych... ?? Skoro nie uczyłeś się w "normalnym" systemie nauczania, to każda inna szkoła jest minusem dla ciebie w pobieraniu alimentów...Pamiętaj że prawo działa w obydwie strony i może okazać się że to ty jesteś dłużnikiem FA bo niesłusznie pobierałeś alimenty. Skoro nie uczysz się , to należy podjąć pracę jak pisze @robinsonik, wszelkie inne formy nauczanie dyskwalifikują cię od prawa do pobierania alimentów. Innej porady tu nie otrzymasz.

Powrót