Egzekucja długu dla funduszu alimentacyjnego - pytanie

• Autor wątku Autor wątku Prima50
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Prima50

Użytkownik
Odpowiedzi
42
Dzień dobry,

Proszę o pomoc w temacie na jakiej zasadzie jest prowadzona egzekucja komornicza długu dla funduszu aliemnatacyjnego zaległości z tytułu alimentów. Dzieci już pracują, mają powyżej 26 lat i jest sądownie potwierdzone zakończenie prawa do pobierania alimentów. Czy egzekucja jest prowadzona na zasadzie ściągania alimentów czy jak pozostałe długi? Jaką kwotę (procent) może maksymalnie zająć komornik, jeżeli jedynym źródłem utrzymania dłużnika jest emerytura? Proszę o odpowiedź oraz co dla mnie bardzo ważne podanie podstawy prawnej (zwłaszcza odnośnie jak traktowany jest ten dług).

Sama nazwa już mówi że są to alimenty.
Tak też są traktowane od samego początku aż do końca.
Potrącenia z emerytury w wysokości 60 %.

No właśnie chciałem to zweryfikować i podeprzeć jakąś podstawą prawną, bo spotkałem dużo opinii takich jak Twoja, ale równie dużo takich, że jeżeli już dzieci nie otrzymują alimentów, to dług wobec funduszu należy traktować jako niealimentacyjny. Niestety w obydwu przypadkach nikt nie potrafił tego potwierdzić konkretnym przepisem.

Może dlatego, że dla każdego jest to tak oczywiste jak pisał Megaminx

Co do wysokości nie ma minimalnie/maksymalnie - jest 60%.

Potrąceń/realizacji zajęcia dokonuje świadczeniodawca a nie komornik.

Nigdy dług wobec FA/likwidatora itp nie będzie zwykłym długiem ( niealimentacyjnym ) i nigdy nikt poważny jako zwykłego długu tego nie traktuje a w przypadku świadczeń jest to jedyna szansa na wyegzekwowanie czegokolwiek - pewna sprawiedliwość po latach.

Zresztą komornicy zawsze o tym uprzedzają, bo zawsze na koniec jest płacz i zgrzytanie zębami.

art. 27 ust. 3 ustawy o pomocy osobą uprawnionym do alimentów.
Przepis ten nie zawiera żadnych warunków takiego traktowania należności z funduszu alimentacyjnego, więc ma zastosowanie w każdym przypadku.

Jeszcze artykuły kpc w części dotyczącej zajęć i części dotyczącej alimentów.
Dodatkowo można odesłać jeszcze do ustawy o FUS

Dziękuję za odpowiedzi. Zatsanawiam się natomiast na jakiej podstawie ktoś wysuwa takie opinie:

"WAŻNE!

Potrąceń na rzecz funduszu alimentacyjnego do wysokości 3/5 wynagrodzenia pracownika należy dokonywać do czasu wygaśnięcia jego obowiązku alimentacyjnego.

Po ustaniu obowiązku alimentacyjnego zadłużenie wobec funduszu wypłacającego alimenty traci charakter zobowiązań alimentacyjnych. Skutkuje to tym, że przy egzekwowaniu kwot na zaspokojenie roszczeń tego funduszu należy stosować zasady obowiązujące przy potrącaniu należności niealimentacyjnych. W takiej sytuacji wynagrodzenie pracownika będzie podlegać zajęciu do wysokości 1/2 wynagrodzenia, z tym że pracownikowi należy pozostawić co najmniej 100% minimalnej płacy netto."

Źródło:
W jakiej wysokości dokonywać potrąceń na rzecz funduszu alimentacyjnego - Strona 2 - Ochrona wynagrodzenia - Wynagrodzenia - Infor.pl

Totalna bzdura, piszący chyba przespał zajęcia z prawa i logiki.
Jeżeli tak by miało być to również alimenty zaległe po wygaśnięciu obowiązku alimentacyjnego traciłyby swój charakter alimentacyjny i wolno by było potrącać 50% i ochrona minimalnego wynagrodzenia oraz renty i wolno by było umorzyć z powodu bezskutecznej. Jestem w szoku że napisał to INFOR.

Powrót