Egzekucja długu

• Autor wątku Autor wątku michal1916
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michal1916

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam. W dniu dzisiejszym dostałem wezwanie do zapłaty w terminie 7dni na rzecz ZTM na podstawie sądowego nakazu zapłaty z 2013 roku. Czy nakaz przypadkiem się już nie przedawnil? Widzę, że od 2018r przedawnienie to 6lat a wcześniej było 10 o nie wiem jak to liczyć? Jeśli się przedawniło to co radzicie robić bo straszą komornikiem. A jeśli się nie przedawniło to trudno, trzeba bd zapłacić. Dodam, że nic mi nie wiadomo by wcześniej podejmowali jakieś działania względem mnie więc raczej biegu przedawnienia nie przerwali.

data nakazu?
data nadania klauzuli wykonalności?
czy były prowadzone egzekucje komornicze?

Nie mam samego wyroku ani nic i kompletnie go nie pamiętam. W wezwaniu jest, że zostal wydany nakaz/wyrok dnia 29.07.2013 zobowiązujący do zapłaty kwoty głównej z odsetkami (nie wiem gdzie niby była sprawa ale na e-sadzie jej nie ma). Być może został do mnie wysłany ale w tamtym czasie się przeprowadzałem i mogłem nie odebrać i dlatego nie pamiętam. O egzekucjach nic mi nie wiadomo tzn. pracuje na umowie o pracę, mam konto i nic nie było ścigane w tym temacie. Ogólnie widzę, że to wezwanie jest zatytułowane "wezwanie przedegzekucyjne zawierające ostrzeżenie o zamiarze wpisania do BIG" i dalej straszą przekazaniem do egzekucji komorniczej.

wezwanie jest zatytułowane "wezwanie przedegzekucyjne zawierające ostrzeżenie o zamiarze wpisania do BIG" (...) .

Od kogo było to wezwanie do zapłaty?

Wezwanie jest od ZTM Warszawa czyli mandat za jazdę bez biletu zapewne.

poproś ZTM o podanie sygn akt wszystkich nakazów zapłaty jeżeli było kilka lub kilkanaście opłat dodatkowych za jazdę bez ważnego biletu, jak otrzymasz te dane to udasz się do sądu i zajrzysz do akt sprawy, a jak nie masz ochoty włóczyć się po sądach to zapłać te opłaty dodatkowe, co do przedawnień to trudno coś sensownego powiedzieć nie mając znajomości akt sprawy.

Mam sygnaturę sprawy której dotyczy wezwanie (była jedna opłata dodatkowa). A jak ustalić jaki to sąd wydał bo widzę, że da się wystąpić do sądu o udostępnienie akt w formie elektronicznej ale trzeba złożyć wniosek do odpowiedniego sądu ? Tak jak pisałem to napewno nie był to e-sad gdyż tej sprawy tam nie mam.

@michal1916 jeśli nakaz nie był wydany w EPU to obstawiam Sąd rejonowy właściwy dla miejsca Twojego zamieszkania / zameldowania (ten który był w dowodzie) na rok 2013 - jeśli nie dowiesz się od ZTM jaki to był Sąd to możesz próbować w ciemno wysyłać zapytanie.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Dzięki za info, spróbuję wysłać zapytanie przez epuap do właściwego sądu a jak się nie uda to zapłacę bo to tylko i aż 300zl więc nie warte nie wiadomo jakiego zachodu

jak posiadasz fizycznie nakaz zapłaty, to jest napisane jaki sąd wydał nakaz zapłaty.

Nie posiadam nakazu a tylko wezwanie w którym się powołują na nakaz. Już ustaliłem z jakiego sądu i wystąpiłem o dostęp elektroniczny do akt o zobaczymy

Witam, proszę mi wybaczyć jeśli w złym miejscu pisze. Jestem nowy i nie do końca orientuje się jak funkcjonuje forum.... A więc do rzeczy mam zaległe 8 mandatów z czasów młodości o których się dowiedziałem w święta... Mandaty pochodzą z kolei mazowieckich z czasów 2008-2012 rok otrzymałem tabelkę z wyliczeniem mandatów, odsetek, kosztów sądowych i egzekucyjnych. Ostatnie koszty egzekucyjne z roku 2013.11 a mandat ostatni z roku 08.2012. Pierwszy mandat otrzymałem w dniu 16.12.2008 a pierwsza sprawa widzę że odbyła się w 30.07.2010 roku. Do zapłaty za wszystko jest 3570zl moje pytanie jest szansa to jakoś podważyć czy jestem całkowicie na przegranej pozycji i muszę to zapłacić ? Z góry dziękuję za odpowiedź .

Kamil20092009 napisał:
Pierwszy mandat otrzymałem w dniu 16.12.2008 a pierwsza sprawa widzę że odbyła się w 30.07.2010 roku.
posiadasz sygn akt sądowych?,

Niestety nie posiadam, w dokumentach otrzymanych listownie również nie ma żadnej takiej wzmianki.

Skąd wziąć taka sygn ? Przez prawie 10 lat nikt się ze mną nie kontaktował w tej sprawie. Nagle dostaje list od kolei mazowieckich z nakazem zapłaty. Wydaje mi się że jeśli był wyrok komorniczy i nie minęło od ostatniej "egzekucji" 10 lat to chyba nie mam wyjścia. Z góry dziękuję za odpowiedz

poproś wierzyciela pisemnie o podanie sygn akt sądowych, a jak odmówi to złóż pisemny wniosek do swojego sądu z zapytaniem czy by jakieś sprawy cywilne z twoim udziałem a jeżeli były to niech podadzą sygn akt spraw.

Powrót