egzekucja grzywny przez sady niemieckie

• Autor wątku Autor wątku vw.1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

vw.1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
w jaki sposob sady niemieckie moga wyegzekwowac nalozona kare pieniezna i koszty sadowe laczna kwota to 1500euro jestem obywatelem polskim i mieszkam w polsce. otrzymalem list z sadu niemieckiego w ktorym powiadamiaja mnie o wyroku sadu i ww grzywnie.jest tesz napisane ze grzywne mogie zastapic na 45 dni aresztu.interesuje mnie co moze zrobic sad niemiecki jesli nie zaplace tej kwoty?nie posiadam takiej kwoty!bardzo prosze o jakies informacje na ten temat.

...a sąd w UE do sądu polskiego
Również sądy państw UE będą mogły wystąpić bezpośrednio do sądów polskich o egzekucję kar pieniężnych. Właściwy będzie polski sąd rejonowy, w którego okręgu skazany stale lub czasowo przebywa, posiada mienie lub prowadzi działalność zawodową. Dotychczas minister sprawiedliwości zwracał się do polskiego sądu o postanowienie co do dopuszczalności przejęcia zagranicznego orzeczenia do wykonania w RP.
- Nowe rozwiązanie to naturalna konsekwencja naszej obecności w Unii. Skoro jesteśmy obywatelami UE, to musimy mieć zaufanie do unijnych organów - twierdzi prof. Piotr Kruszyński.
Ponadto procedury przekształcenia orzeczenia obcego w orzeczenie sądu polskiego nie można było zastosować do wyroków, o których mowa w Decyzji ramowej.
- Zgodnie z decyzją, sąd krajowy ma obowiązek wykonać orzeczenia organu państwa obcego bez żadnych dodatkowych formalności - mówi prof. Piotr Kruszyński.
Dlatego projekt zastępuje pośrednictwo ministra przez bezpośrednie komunikowanie się sądów. Postanowienie o wykonaniu zagranicznego orzeczenia polski sąd wyda niezwłocznie. Osobom, których prawa zostały przy tym naruszone, będzie przysługiwać zażalenie. Sąd będzie mógł odmówić wykonania tylko w wypadkach wskazanych w ustawie, m.in. gdy nastąpiło przedawnienie wykonania kary lub brak istotnych informacji, które uniemożliwiają wykonanie.
W założeniu egzekucję grzywny, kary lub środka o charakterze pieniężnym orzeczonej przez sąd polski wobec Polaków, którzy wyjechali za granicę, będzie można przeprowadzać na miejscu z dochodów i majątku, jakie tam osiągnęli.
Angielski komornik u Polaka
Angielscy komornicy będą zatem mogli z polskim tytułem egzekucyjnym zastukać do drzwi Polaków, którzy na Wyspach schronili się przed polskim wymiarem sprawiedliwości.
- Jest to słuszne rozwiązanie tego projektu, gdyż obecnie nie ma prawnej możliwości dostępu do dochodów, jakie nasi rodacy osiągają za granicą - mówi sędzia Stanisław Dąbrowski.
Jednak może być to utrudnione, zważywszy że sądy często nie wiedzą nawet o opuszczeniu kraju przez skazanych rodaków. W sytuacji kiedy pod wskazanym adresem nie zastają ani ich, ani majątku, postępowanie

serdeczne dzieki. lecz z tego co tu czytam mniemam ze ten przepis swiezo wszedl w zycie lub dopiero wejdzie.tak czy siak helmuty mnie dopadna i niema wyjscia z tej beznadziejnej sytuacji?

To jest projekt i nie wiem na jakim etapie jest uchwalanie, czasem to trwa i trwa;) Narazie nie ma się co miotać, czekaj aż przyjdzie z polskiego sądu wezwanie i wtedy będziesz się martwił. Myślę że jeśli to projekt to rok może potrwać uchwalenie i wejście w życie a kolejny rok zanim niemiecki sąd zwróci się do polskiego. Może się zdarzyć również że wyrok się przedawni. Niestety nie mam pojęcia jakie jest przedawnienie dla wyroków komorniczych w tym zagranicznych.

dzieki! jescze mam szanse sie odwolac od tego wyroku ale to tesz koszta bo odwolanie musi byc po niemiecku i niewiem czy warto czy jest sens?niemiecka policja za wszelka cene chce mi udowodnic ze jechalem po kielichu.a kontrolowali mnie jak stalem na parkingu,twierdza ze maja swiadka ze jechalem!

Powrót