Egzekucja hipoteki

• Autor wątku Autor wątku Monik85_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Monik85_

Użytkownik
Odpowiedzi
100
Dzień dobry mam takie pytanie ... Jest kredyt hipoteczny w firmie windykacyjnej eos czy taka firma może zrobić licytacje domu ? Czy sprawa musi trafić najpierw do komornika ... Dług jest 69 tys kilku właścicieli domu

Tylko komornik dokonuje sprzedaży w drodze licytacji egzekucyjnej.

Komornik może sprzedać tylko udział w nieruchomości, należący do dłużnika. Pozostałych nie może. Jest wyrok sądu i klauzula?

drake44 napisał:
Komornik może sprzedać tylko udział w nieruchomości, należący do dłużnika. Pozostałych nie może. Jest wyrok sądu i klauzula?

Teraz podobno właścicielem długo jest ta firma Eos mówią że nabyli to droga cesji.Koedys pamiętam że było to u komornika bo nawet pobierał z emerytury tacie nie wiem dlaczego nagle to wykupiła ta firma . Windykator straszył wczoraj że napewno się nie zgodzę na niskie raty i pójdzie dom na licytację przez ich firmę

Licytacja na ich wniosek, całkiem możliwe.
Jedni sprzedali a drudzy kupili, bo mogli/chcieli etc.

LLawyer napisał:
Licytacja na ich wniosek, całkiem możliwe.
Jedni sprzedali a drudzy kupili, bo mogli/chcieli etc.

Czyli wcale nie muszą oddawać tego do komornika ? Tylko sami przeprowadzą licytacje ?

Jak sami ...
Komornik na wniosek wierzyciela może przeprowadzić licytację udziału należącego do dłużnika.

LLawyer napisał:
Jak sami ...
Komornik na wniosek wierzyciela może przeprowadzić licytację udziału należącego do dłużnika.

Ale ten pan z firmy twierdzi że sprawa jest u nich nie u komornika ? To ja to rozumiem tak że muszę oddać dług do komornika tak ? I jest wtedy możliwość że zamiast licytować dom będzie komornik pobierał część emerytury ?

Tak, złożyć wniosek o wszczęcie egzekucji do komornika.
Pytanie, dlaczego wierzyciel miałby nie chcieć prowadzić egzekucji z udziału, skoro przy egzekucji ze świadczenia, zasądzonych odsetkach prawdopodobnie nigdy nie doczeka się zaspokojenia roszczenia zgodnie z tytułem.
Chyba, że to wyjątkowo młody emeryt z wyjątkowo wysokim świadczeniem.
W co wątpię.
Jednak niezbadane są decyzje wierzycieli i można sobie liczyć na co się chce.

Monik85_ napisał:
Ale ten pan z firmy twierdzi że sprawa jest u nich nie u komornika ? To ja to rozumiem tak że muszę oddać dług do komornika tak ? I jest wtedy możliwość że zamiast licytować dom będzie komornik pobierał część emerytury ?

Z tego co napisałaś wynika, że firma kupiła dług od innej firmy i najpierw chcą załatwić sprawę polubownie. Jak nie spłacisz, to oddadzą sprawę do egzekucji komorniczej. To z czego będą egzekwować dług zależy od nich - mogą poprzestać na emeryturze, ale nie muszą i zażądać zlicytowania nieruchomości.

i zażądać zlicytowania nieruchomości
W tym przypadku udziału w nieruchomości, skoro dłużnik jest tylko jednym z kilku współwłaścicieli.
Pytanie, czy znajdzie się chętny na nabycie takiego udziału.

Dokładnie tak. Poza tym, jeżeli sprawa trafi do komornika, to ja bym tam poszedł i przejrzał sobie dokumenty cesji. Często zdarza się, że tam wiele rzeczy nie gra i można na drodze sądowej to podważać. Można też wtedy złożyć wniosek do Sądu o wstrzymanie egzekucji, jako środek zabezpieczający powództwo przeciwegzekucyjne. Te ewentualne braki w dokumentacji cesji to też może być powód, dlaczego jeszcze wniosku u komornika nie złożyli. Liczą, że dostaną pieniądze i nie będą musieli.

Powrót