Egzekucja komornicza a dom rodziców

• Autor wątku Autor wątku Malaika89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Malaika89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam serdecznie,

Do domu moich rodziców zostało dostarczone pismo z informacją o egzekucji komorniczej za dług mojego brata. Z tego co zdążyłam się dowiedzieć komornik nie może zabrać niczego co nie należy do mojego brata - a żadna rzecz tam nie jest jego, gdyż on jest po prostu zameldowany w domu rodzinnym, a od kilku lat mieszka już poza domem.
Chciałam się dowiedzieć w jaki sposób mogę uchronić rodziców przed taką sytuacją, że komornik wpada znienacka do rodziców i wykonuje swoje obowiązki - tym bardziej, że w domu rodziców mieszka jeszcze mój młodszy brat, który jest jeszcze dzieckiem i nie chcę narażać go na tak nieprzyjemne i stresujące sytuacje.

Mój brat ma kilku komorników nad sobą - dokładnie nie wiem w jaki sposób on się z nimi rozlicza, tj. czy któryś z nich zajął mu wypłatę czy się jakoś dzielą, czy w ogóle mój brat ma jakiś dochód - nie mam z nim praktycznie kontaktu.
Czy gdyby brat miał umowę o pracę to czy komornicy w jakiś sposób dzielą się jego wynagrodzeniem, ustawiają się w kolejkę, czy działają dwutorowo - jeden z nich zajmuje wynagrodzenie, drugi wykonuje egzekucję komorniczą?

Czy rodzice mogą się odwołać od decyzji o wykonaniu egzekucji komorniczej, jeśli tak to jakie stosowne dokumenty, czy też oświadczenie powinni złożyć?

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
Iza.

To rozumiem. Jednak czy komornicy działają dwutorowo - jeden zajmuje wynagrodzenie, drugi wykonuje egzekucje, czy egzekucja jest ostatecznością i dopiero w momencie jak nie ma możliwości zajęcia wynagrodzenia wykonują egzekucję.

Chyba nie rozumiesz, skoro w #1 piszesz, że nie może zabrać bo nie należy do brata.

Przytoczony wątek przez Ciebie nie jest odpowiedzią na moje pytanie, gdyż żadna rzecz nie jest we władaniu, ani posiadaniu dłużnika. I pokazuje przebieg egzekucji komorniczej. Mnie interesuje jak mogę uchronić rodziców przed egzekucją, a nie sam przebieg egzekucji.
Mam nadzieje, że jak dojedzie do egzekucji, komornik będzie ludzki i da sobie wytłumaczyć, że nie ma tam nic od brata.

Bardziej mnie interesuje, czy komornicy mogą działać równolegle - jeden zajmuje wynagrodzenie, drugi dokonuje egzekucję komorniczą? Czy muszą oni się podzielić wynagrodzeniem, jeśli takowe występuje. I mając do dyspozycji wynagrodzenie nie mają prawa dokonać egzekucji komorniczej.

Dodatkowo czy rodzice mogą się odwołać od decyzji o wykonaniu egzekucji komorniczej?

Zajęcie wynagrodzenia za pracę jest jednym z wielu sposobów egzekucji a co za tym idzie jest egzekucją jak to piszesz komorniczą.
Nie, nie dzielą się wynagrodzeniem.
Jeden może zająć wynagrodzenie za pracę, drugi wierzytelność z umowy zlecenie, trzeci rachunek, czwarty ruchomości a piąty wszcząć egzekucją z nieruchomości.

Skoro rodzice nie są dłużnikami to od czego mają się odwoływać ...

Wskażcie gdzie dłużnik przebywa i tyle.
Rozumiem, że wymeldowany jest z tego adresu

Jeszcze nie jest wymeldowany, ale jest to kwestia do końca tygodnia.
Dzięki z odpowiedź, że komornik sam decyduje co zabiera.

Pozdrawiam,
Iza.

Komornik oddaje za dłużnika, który się nie poczuwa.
Decyduje wierzyciel, jeszcze.
Najczęściej wybierając wszystkie sposoby egz.

Powrót