egzekucja komornicza a sprzedaż długu firmie For-net

• Autor wątku Autor wątku editchen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

editchen

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam,
pytanie dotyczy następującej sprawy: niestety mam niespłacony dług w banku Sigma. Sigma otrzymała jakiś czas temu nakaz zapłaty z sądu elektronicznego w Lublinie i przekazała sprawę do komornika. Sprawa ciągnęła się kilka miesięcy, ze względu na zbieg egzekucji, etc. Potem otrzymałam od komornika pismo, z którego wynikało, że dług ,w czasie owej egzekucji komorniczej, został sprzedany firmie Ceres Fundusze jakieś tam i wydaje postanowienie o dalszej egzekucji. nie dostałam w tej sprawie żadnej informacji ani z Sigma Banku, ani od nowego wierzyciela. Po kolejnych 2 miesiącach przyszło pismo od komornika, że umarza postępowanie na wniosek wierzyciela. Pomijam całkowity bałagan w papierach firmy Ceres (nikt nic nie wie), żeby się czegoś dowiedzieć skierowano mnie do firmy windykacyjnej For-net, która ich obsługuje. Pal licho zastraszanie mnie w białych rękawiczkach i obrażanie, z tym sobie poradzę. Natomiast chciałam się dowiedzieć:
1. czy dług w ogóle mógł być sprzedany w trakcie egzekucji komorniczej?
2. czy skoro nakaz zapłaty wydany przed sąd elektroniczny w Lublinie był wydany na rzecz Sigma Bank, to czy firma Ceres bądź w jej imieniu niesławny For-net może czegokolwiek ode mnie żądać, czy powinni wystąpić o nakaz zapłaty wydany na ich rzecz?
będę wdzięczna za pomoc.

1. tak
2. tak

A jak Cię zastraszali w białych rękawiczkach?

ad.2. tak - mogą na podstawie tego samego nakazu, czy tak - muszą wystapić o nowy wystawiony na nich?

standardowe techniki manipulacyjne działające na psyche - że gwarantują mi, ze prędzej czy później oddam dług (tonem takim, że gdybym nie była silna psychicznie, to by mi ciarki przez plecy przeszły), że inaczej będą ze mną rozmawiać, co drugie prawie słowo używanie mojego nazwiska, rzucanie paragrafami, wszystkie znane opisywane miliony razy sztuczki

Mogą wystąpić o klauzulę wykonalności na siebie - w takim przypadku ją dostaną i nie jesteś w ogóle informowana o toczącym się postępowaniu.

Niektórzy komornicy prowadzą też egzekucję na podstawie nakazu z klauzulą na poprzedniego wierzyciela oraz dokumentem poświadczonym urzędowo potwierdzającym przejście zobowiązania na nowego wierzyciela.

Witam, mam problem z podwójną egzekucją tego samego długu. W maju 2014 r. komornik zajął mi pensję z tytułu 2 niespłaconych pożyczek w Geitn Banku. Od maja 2014r. komornik ściąga należności i przekazuje je do GB. Jednak w grudniu 2014 r. GB sprzedał dług firmie KI, jednak NIKT ani GB ani firma KI nie poinformował komornika o zmianie wierzyciela i przez pół roku komornik nadal wpłaca pieniądze na konto GB. Sytuacja zaczęła się komplikować gdy firma KI wszczęła ponowną nową egzekucję teraz już swojego długu. Nadmienię, że GB nie poinformował firmy KI o egzekucji, która jest ściągana. Jak również GB nie wystąpił z klauzulą. Komornik nadal wpłaca na konto GB kwoty 160zł na pierwszą pożyczkę i 270zł na drugą (od pół roku), a GB przekazuje na konto KI 160zł na jedną pożyczkę i nikt nie potrafi powiedzieć co się dzieje z kwotą 270 zł wpłacaną co miesiąc na konto GB (przez pół roku tj. 1620 zł czyli prawie połowa długu). Teraz moje pytanie: co z pieniędzmi które są od pół roku przekazywane na konto GB skoro on nie jest już wierzycielem? czy jak uda mi się w końcu skontaktować z ODPOWIEDNIĄ osobą w GB i wstrzymają SWOJĄ egzekucję ktoś mi odda pieniądze? są one od pół roku bezprawnie pobierane ponieważ GB nie jest już wierzycielem, a nie ma klauzuli wykonalności na firmę KI, a w firmie KI sprawa jest na etapie przed egzekucyjnym. Gdyby ktoś mógł pomóc będę wdzięczna.

Uważam, że sprawa nadaje się do prokuratury, jeśli bank nie złożył wniosku o umorzenie egzekucji

Witam ja dostałem wczoraj od firmy For-Net wezwanie do natychmiastowej spłaty no i piszą że jeśli do 26 maja nie wpłace im pieniedzy to przyjadą i w asyście policji wejdą do mieszkania wiadomo jesli bedzie zamkniete więc moje pytanie czy komornik z Krakowa może przyjechać do innej miejscowości oddalonej o prawie 200 km aby zająć mi majątek czy powinien to oddać do lokalnego komornika i czy jak bym mu wpłacał od teraz po jakieś 50 zł czy dał by mi spokój od 2 lat nie pracuje dostaje z opieki 250 zł mies
proszę o pomoc dziekuje
a podano tutaj jakiś artykuł 814kpc

Jeżeli dostałeś informację od For-Net a nie od komornika, to mogą Ci co najwyżej pomachać pod domem że już są. Nie masz absolutnie obowiązku nikogo wpuszczać. Nie martw się. Windykatorzy nie korzystają z praw przysługującym komornikom. Jeżeli w treści pisma są pogróżki (a to są pogróżki) to możesz zgłosić to ostatecznie na policję. Niemniej jednak uzbrój się w cierpliwość i nie reaguj na zaczepki. Chyba że pismo było od komornika to inna sprawa...Z tym że takie teksty o wchodzeniu siłą to już nawet oni chyba sobie darują...

Tak kolega wskazał powyżej - najpierw to sprawdź od kogo to pismo przyszlo.
W ogóle to co wiesz o sprawie?

no właśnie nie wiem czy to komornik na stempelku pisze kierownik działu ds.egzekucji komorniczych

o sprawie nie wiem nic bo oni tak te długi sprzedają jeden drugiemu człowiek potem się mota i nie wie o co chodzi

Pokaż to pisemko i będzie jasność

Powrót