A
axeman44
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 50
Witam forumowiczów. Dziś przeżyłem mały szok,kiedy dowiedziałem się że nasze wspólne konto bankowe i wszystkie środki na nim zostały zablokowane z powodu egzekucji komorniczej. Dopiero wtedy wydało się, że żona wzięła kredyt którego nie spłacała i komornik wszedł na nasze wspólne konto i je zablokował. Ja nie miałem pojęcia o kłopotach finansowych żony
I tu mam pytanie, sam analizowałem tę sytuację ale chcę jeszcze poradzić się fachowców. Jak przeczytałem małżonek nie odpowiada za długi drugiego, jeśli o tym nie wiedział. A zgodnie z art. 41-42 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego komornik nie może zająć naszego wspólnego majątku, lecz tylko osobisty żony.
Czy wobec tego wejście i zamrożenie naszych środków na wspólnym koncie było zgodne z prawem? Gdzie mam się teraz odwołać? I czy bank jako głównego właściciela konta nie powinien mnie o tym powiadomić???Przecież zona jest współwłaścicielem. Bank kompletnie nie wysłał do mnie informacji o tym fakcie.
Proszę o pomoc i z góry dziękuję
Czy wobec tego wejście i zamrożenie naszych środków na wspólnym koncie było zgodne z prawem? Gdzie mam się teraz odwołać? I czy bank jako głównego właściciela konta nie powinien mnie o tym powiadomić???Przecież zona jest współwłaścicielem. Bank kompletnie nie wysłał do mnie informacji o tym fakcie.
Proszę o pomoc i z góry dziękuję