Egzekucja komornicza do zera

• Autor wątku Autor wątku MonikaKatarzyna1968
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MonikaKatarzyna1968

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Firma męża upada, mamy długi.Z mojego konta komornik zabiera część pensji bezpośrednio,tak że na konto wpływa 3/4 pensji i wtedy reszta jest zabierana.Nie dostaję w ogóle pieniędzy.Mąż ma dług w ZUSie i w US po wspólnym rozliczeniu rocznym.Jaka jest podstawa do zabierania całej kwoty pensji? To że musimy spłacać jest oczywiste,ale mam ogromny dyskomfort psychiczny pracując całkowicie za darmo.Pracuję na etacie od 23 lat,nigdy dotąd nie mieliśmy takich problemów,mamy 2 dzieci.Proszę o poradę czy można w takiej sytuacji coś zmienić?

Proszę podać więcej szczegółów, jaki rodzaj zatrudnienia, czy konto wspólne itd

Umowa o pracę na czas nieokreślony, od 23 lat w jednej firmie ,konto nie jest wspólne,ja jestem właścicielem.Mąż prowadzi firmę handlową,remontuje maszyny dla zleceniodawców z Holandii i Niemiec.Niestety wpadł w spiralę zadłużenia,co nie było trudne,wystarczyło że klient opóźniał płatność czy był przestój w zamówieniach.Co ciekawe przez kilka miesięcy otrzymywałam pełną kwotę pensji na konto tj.ok1500zł i wtedy zabierano mi całość,po moim telefonie do kierownika działu komorniczego w US czy nie mogę dostawać jednak choć części swojej pensji,komornik "wszedł" mi na konto bezpośrednio przez mojego pracodawcę i teraz na koncie pojawia się pensja uszczuplona o ułamkową część ,którą zabiera komornik i ta kwota tj.ok.1100zł po zaksięgowaniu na koncie jest w całości zabierana przez komornika.Naprawdę potrzebuję pomocy,jestem za "malutka" do tej machiny.

A wykorzystałaś kwotę wolną od potrąceń w swoim banku? Druga opcja to wypłata do ręki a nie na konto.

MonikaKatarzyna1968 napisał:
Umowa o pracę na czas nieokreślony, od 23 lat w jednej firmie ,konto nie jest wspólne,ja jestem właścicielem.Mąż prowadzi firmę handlową,remontuje maszyny dla zleceniodawców z Holandii i Niemiec.Niestety wpadł w spiralę zadłużenia,co nie było trudne,wystarczyło że klient opóźniał płatność czy był przestój w zamówieniach.Co ciekawe przez kilka miesięcy otrzymywałam pełną kwotę pensji na konto tj.ok1500zł i wtedy zabierano mi całość,po moim telefonie do kierownika działu komorniczego w US czy nie mogę dostawać jednak choć części swojej pensji,komornik "wszedł" mi na konto bezpośrednio przez mojego pracodawcę i teraz na koncie pojawia się pensja uszczuplona o ułamkową część ,którą zabiera komornik i ta kwota tj.ok.1100zł po zaksięgowaniu na koncie jest w całości zabierana przez komornika.Naprawdę potrzebuję pomocy,jestem za "malutka" do tej machiny.

Wal do komornika o zwolnienie tego rachunku z zajecia jako tego, na ktore wplywa wylacznia czesc pensji pozostala po zajeciu. Sprawa do odkrecenia.
Ta czesc pensji nie podlega zajeciu!
Rozwiazanie szybsze - karta prepaid. Rachunek techniczny tej karty nie podlega zajeciu wiec bedziesz bezpieczna od teraz.

Witam. Jestem nowy na forum i nie wiem, czy moje pytanie umieszczam we właściwym dziale. Z góry przepraszam, jeśli nie. Mam pytanie: Czy jeśli toczy się wobec mnie postępowanie egzekucyjne, a jestem właścicielem samochodu, to czy policja może zatrzymać ten samochód podczas kontroli drogowej na podstawie egzekucji komorniczej?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

A dlaczego mieli by zatrzymywać samochód?

Powrót