Egzekucja komornicza-FA

• Autor wątku Autor wątku Megan35
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Megan35

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Oddałam wniosek do komornika w sprawie zaległych alimentów,jeżeli wystawi mi bezskuteczność wyegzekwowania alimentów i pójdę z tym do FA to czy FA spłaci mi zaległe alimenty za dłużnika?A jeśli nie spłaci i będzie wypłacał alimenty na bieżąco to czy mogę pobierać z FA alimenty a dłużnika podać do komornika o spłatę zaległych alimentów aż do skutku kiedy to dłużnik raczy podjąć pracę na umowę??Jest to kwota 2.000 zł I po jakim czasie od złożenia wniosku u komornika o wydanie zaświadczenia o bezskuteczności wyegzekwowania alimentów komornik wystawi takie zaświadczenie?

FA nie wyplaca zaległych alimentów-tam sie licza data wpłyniecia wniosku.
Komornik zaswiadczenie o bezskutecznej egzekucjii wystawi Tobie po 2 miesiacach-jesli o to sie upomnisz.
I gdy alimenty by wyplacalo FA to komornik najpierw bedzie sciagal zaleglosci dla FA potem ewentualnie dla Ciebie.Ale gdy dłuznik nie bedzie mial pracy to tych zaległych alimentów możesz nigdy nie odzyskac.A i jeszcze jedna wazna rzecz alimenty z FA dostaniesz wtedy jesli nie przekroczysz krytrium dochodowego 725 zl

to wiem że po 2 miesiącach ale chodzi o to że 11 września mam iść złożyć wniosek do komornika jeżeli nie wyegzekwuje należności,złoże wniosek o wydanie zaświadczenia i po ilu dniach je dostanę?czy jeżeli będę dostawała z FA to dłużnik będzie miał jeszcze gorsze długi niż gdyby komornik ściągał od niego?czyli jeśli dostanę z FA to zaległych alimentów nie mogę dać znowu do komornika?on robi to specjalnie i czy te 2 tysiące złotych będzie miał również doliczone jako dług plus jak będę soatwała z FA?czy tylko jak FA będzie mi wypłacał mi bieżace alimenty a zaległe przejdą dłużnikowi płazem?on będzie robił problemy bo mieszkał z rodzicami potem ponoć u kolegi,więc nie znałam jego miejsca zamieszkania i podałam adres jego rodziców gdzie był zameldowany przed ślubem bo niepodawałam tam gdzie był zameldowany u mnie bo przecież korespondencji nie odebrałby bo jak skoro nie mieszka u mnie i poza tym nie mam z nim kontaktu,nie kontaktuje się z dzieckiem bo musi płacić alimenty,gdyby niemusiał ich płacić to nękałby mnie telefonami o spotkaniu z córką

Ostatnia edycja:
Nawet jesli otrzymasz z FA,tytul bedzie u komornika i on bedzie to egzekwowal.Jezeli splaci FA,bedzie dalej egzekwowal alimenty biezace,a potem zalegle.W momencie "wejscia" komornika,dluznik juz ma wiecej do splacania.Jezeli jednak "nie wejdzie" mozesz nie otrzymac nic.Wybor nalezy do Ciebie:bronic interesy ojca,czy dziecka i swoje.

oczywiście że interesy dziecka najważniejsze,pytałam w czym będzie miał wiksze długi w FA czy u komornika z ciekawości,a czy to że nie płaci alimentów będzie miało jakiś wpływ na rozwód bez orzekania o winie?wiem że trzeba się dogadać ale z nim się nie da

Komornik dziala w imieniu wierzyciela,wiec dlug bedzie wierzyciela,a komornika tylkook 15% od odzyskanej sumy.Jezeli bedzie placilo FA,to z czasem ta kwota bedzie wyzsza niz zalegle alimenty wobec dziecka(biezace bedzie placilo FA).Na rozwod nie bedzie mialo to wplywu.

Powrót