Egzekucja komornicza - jakie pisma wyslac?

• Autor wątku Autor wątku Coco_Jay
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Coco_Jay

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Kochani,

Oczywiscie prosba o pomoc.

Otrzymalam informacje od mojgo pracodawcy ze komornik zajal mi wynagrodzenie.

attachment.php

Z pisma wynika ze w 2010 roku toczylo sie wobec mnie postepowanie, o ktorym nic nie wiedzialam. Od 2004 r. do 2017 r. mieszkalam na stale i pracowalam w Norwegii. W tym czasie nie bylo mnie w Polsce. Nie mam i nie mialam w Polsce zadnej nieruchomosci.

Nie mam tez zadnego pojecia czego moze dotyczyc to zobowiazanie. Przed wyjazdem do Norwegii nigdy nie bralam zadnych kredytow/pozyczek w Polsce. Jedyne co przychodzi mi na mysl to ze przed wyjazdem z Polski mialam karte kredytowa z niewielkim limitem na niej (chyba 4.000 PLN z tego co pamietam). Moze nie splacilam do konca tej karty kredytowej albo moze to jest telefon komorkowy (nie jestem w stanie sobie teraz przypomniec czy mialam wtedy kontrakt czy moze telefon na karte). To bylo tak dawno temu ze juz sama nie wiem ale oprocz tych dwoch potencjalnych rzeczy nic innego nie przychodzi mi do glowy.

Oczywiscie chce sie odwolac i zawiesic egzekucje. Wydaje mi sie ze zobowiazanie i tak jest przedawnione. Mam jednak klopot z ustaleniem jakie dokladnie pisma powinnam wystosowac.

Z postu przyklejonego tutuaj na tym forum: https://forumprawne.org/komornik-po...03-dlug-przedawniony-do-kogo-jakie-pismo.html wynika za powinnam zlozyc 3 pisma:

1. zażalenie/skargę na nadanie klauzuli wykonalności,
2. wniosek o przywrócenie terminu na zlozenie sprzeciwu od nakazu zaplaty
3. sprzeciw od nakazu zaplaty.

Jednakze w innym poscie, ktory znalazlam w Internecie wynika, ze jezeli wierzyciel już w pozwie wskazał nieaktualny adres, przez co w ogóle nie mialam możliwości podjęcia obrony przed sądem, a o sprawie dowiedzialam sie dopiero od komornika, to powinnam zlozyc tylko 1 pismo: zażalenie/skargę na nadanie klauzuli wykonalności.

https://przedawnione.pl/poradnik-co...dres-i-nie-miales-mozliwosci-podjecia-obrony/

Sytuacja opisana w tym poscie przez pania Monike to dokladnie moja sytuacja.

I tutaj w zasadzie wydaje mi sie ze nie ma co dociekac gdzie zostal wyslany pozew/nakaz zaplaty. Ja od 2004 to 2017 nie mieszkalam w Polsce wiec gdziekolwiek go nie wyslali ja go nie dostalam i nic o tym postepowaniu nie wiedzialam az do teraz.

Oczywiscie jestem w posiadaniu dokumentow, ze w czasie kiedy toczylo sie to postepowanie czyli w 2010 (jak rowniez wczesniej i pozniej) mieszkalam i pracowalam poza granicami Polski.

W tej sytuacji bardzo bym prosila o odpowiedz na nastepujace nurtujace mnie pytania.

Pytanie 1
Jakie pisma powinnam teraz wystosowac? Czy zazalenie/skarge, wniosek i sprzeciw wszystkie 3 od razu, czy tylko zazalenie/skarge?

Czytalam w Internecie ze zazalenie/skarge, wniosek i sprzeciw wysyla sie razem glownie po to, aby przyspieszyc caly proces.

Mi glownie chodzi o to, aby zatrzymac egzekucje czyli z tego co wyczytalam w Internecie i dobrze rozumiem do tego wystarczy samo zazalenie/skarga na nadana klauzule wykonalnosci i jezeli Sad uzna (a w moim przypadku popartym dowodami chyba powinien uznac) to wowczas Sad uchyla klauzule wykonalnosci i jezeli wyrok sie uprawomocni to wowczas komornik musi egzekucje wstrzymac bo nakaz zaplaty stracil klauzule wykonalnosci a komornik moze tylko podjac dzialania egzekucyjne jezeli jest klauzula wykonalnosci.

Z drugiej stony 28 maja 2018 Prezydent podpisal ustawe, ktora wyklucza praktycznie możliwość dochodzenia przez wierzycieli roszczeń, które uległy przedawnieniu. Teraz w przypadku złożenia pozwu dotyczącego takiego zobowiązania Sądy z urzędu będą orzekały jego przedawnienie.

Ustawa ta ma wejsc w zycie pod koniec czerwca 2018 wiec zastanawiam sie czy w moim przypadku nie lepiej by bylo "przeciagnac" nieco sprawe i na razie wyslac tylko zazalenie/skarge i jezeli wierzyciel bedzie musial ponownie zlozyc pozew to wowczas Sad z urzedu orzeknie o przedawnieniu zobowiazania, oczywiscie jezeli zobowiazanie jest przedawnione a wydaje mi sie ze jest, bo czegokolwiek to zobowiazanie dotyczy to jest to z 2004 roku badz wczesniej. Czy ja to dobrze rozumiem?

Jak radzicie z tymi pismami i w szegolnosci w sytuacji ostatniej zmiany w prawie?

Pytanie 2
Jak moge dowiedziec sie w jaki sposob zostala wydana klauzula wykonalnosci? Czy zostala wydana postanowieniem Sadu czy referendarza sadowego, bo od tego oczywiscie zalezy czy mam skladac zazalenie czy skarge.

Czy musze jechac do Sadu w Warszawie zeby wyciagnac akta tej sprawy? Nie ukrywam sie czasu w tej chwili mam bardzo malo na podjecie stosowych krokow a mieszkam w Sopocie wiec zastanawiam sie czy istnieje jakas inna mozliwosc zeby uzyskac taka informacje bez koniecznosci wyjazdu do Warszawy, przynajmniej na razie bo oczywiscie i tak chce tam pojechac zeby zobaczyc czego ta sprawa w ogole dotyczy ale zastanawiam sie czy musze do Warszawy jechac juz teraz czy moge to zrobic w przyszlym tygodniu.

Bylabym niezmiernie zobowiazana za odpowiedz na powyzsze pytania co pozwoli mi na podjecie odpowiednich krokow w tej sprawie.

Dziekuje bardzo i pozdrawiam.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
W pierwszej kolejności należałoby zobaczyć akta klauzulowe po czym zastanawiać się czy złożyć sprzeciw z zarzutem nieprawidłowego doręczenia pierwszego pisma sądowego wraz z wnioskiem o ponowne przesłanie nakazu zapłaty i pozwu wraz z załącznikami czy też złożyć pozew opozycyjny o odsetki które ulegają przedawnieniu.
Jezeli mieszkasz za granicą powinno ustalić się adres w Polsce do jakiejkolwiek korespondencji z sądem lub ustanowić pełnomocnika w tej sprawie.

Powrót