Egzekucja komornicza na podstawie sfałszowanej umowy

• Autor wątku Autor wątku Marmolad
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Tylko widzisz, nie rozumiesz jednej rzeczy, przestępstwo popełnił pracownik Orange, konkretna osoba, a nie firma lub jej zarząd, Ci więcej ten zły Orange jest tak samo pokrzywdzonyv czynem jak i Ty. :) Więc owszem prokuratora zawiadom tylko nie oczekuj spektakularnego zamykania ważnych ludzi z Orange. Dalej masz rację, że jeśli pod umowa sfałszowano twój podpis to ona jest nieważna ale to Ty musisz to udowodnić, że twój podpis został sfałszowany. Na razie nie podjąłeś w tym zakresie żadnych działań więc dlaczego masz do Getback czy Komornika pretensje? Że nikt Ci nie uwierzył na słowo?

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
DarthPaulus napisał:
Tylko widzisz, nie rozumiesz jednej rzeczy, przestępstwo popełnił pracownik Orange, konkretna osoba, a nie firma lub jej zarząd, Ci więcej ten zły Orange jest tak samo pokrzywdzonyv czynem jak i Ty. :) Więc owszem prokuratora zawiadom tylko nie oczekuj spektakularnego zamykania ważnych ludzi z Orange. Dalej masz rację, że jeśli pod umowa sfałszowano twój podpis to ona jest nieważna ale to Ty musisz to udowodnić, że twój podpis został sfałszowany. Na razie nie podjąłeś w tym zakresie żadnych działań więc dlaczego masz do Getback czy Komornika pretensje? Że nikt Ci nie uwierzył na słowo?

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Żadnych działań? Hmmm...
1. Sprzeciw wobec nakazu zapłaty - skuteczny
2. Zaskarżenie klauzuli wykonalności - skuteczne
3. Zażalenie / skarga na czynności komornika - w toku

To są "żadne działania"? A to sorry ... Co jeszcze powinienem zrobić?

Oczywiście wiesz, że skarga z trzeciego punktu zostanie rozpatrzona na korzyść komornika na podstawie art. 804 kpc? Szkoda czasu i pieniędzy...

Arystokrata20 napisał:
Oczywiście wiesz, że skarga z trzeciego punktu zostanie rozpatrzona na korzyść komornika na podstawie art. 804 kpc? Szkoda czasu i pieniędzy...
Całkowita racja. Niemniej jednak musiałem spróbować :)

Update sprawy + pytanie:
A.
1. Sąd Rejonowy Lublin-Zachód w Lublinie po posiedzeniu niejawnym w elektronicznym postępowaniu upominawczym sprawy z powództwa EASYDEBT NIESTANDARYZOWANY SEKURYTYZACYJNY FUNDUSZ INWESTYCYJNY ZAMKNIĘTY z siedzibą w Warszawie przeciwko mnie o zapłatę postanawia:
Zgodnie z art. 359 k.p.c. uchylić postanowienie z dnia dd/mm/rrrr roku o nadaniu klauzuli wykonalności nakazowi zapłaty wydanemu w dniu dd/mm/rrrr roku w całości
2. przekazać sprawę do Sąd Rejonowy dla XXXXXXX w XXXXXXX.

B. dziś z Sąd Rejonowy dla XXXXXXX w XXXXXXX otrzymałem pismo, że:
Sąd Rejonowy dla XXXXXXX w XXXXXXX Wydział Cywilny w składzie Przewodniczący S.S.R. Zdzisław Dyrma po rozpoznaniu w dniu dd//mm/rrrr roku w XXXXXXXX na posiedzeniu niejawnym sprawy z powództwa EASYDEBT NIESTANDARYZOWANY SEKURYTYZACYJNY FUNDUSZ INWESTYCYJNY ZAMKNIĘTY z siedzibą w Warszawie przeciwko mnie o zapłatę postanawia umorzyć postępowanie w sprawie

Reasumując: samo roszczenie było bezzasadne, a klauzula wykonalności bezprawna. Probem (tak, wiem tylko dla mnie), to fakt, że jestem "lżejszy" o 4000 złotych i teraz pytanie:
jak mam te pieniądze odzyskać?

Proszę o porady jak dalej temat procesować. Z góry dziękuję.

Ostatnia edycja:
Zastosować 405 kc, ale idź z tym do kogoś, bo jak tak będziesz działał jak do tej pory, to potrwa. Inna sprawa, że umorzenie postępowania nie oznacza że roszczenie było bezzasadne. Na gruncie prawa cywilnego póki co. Ale samo uchylenie nakazu pozwala skorzystać ze wspomnianego artykułu. Krótko mówiąc. Wezwij wierzyciela do zwrotu, a potem go pozwij.

Dorzucę tym razem off topic.
Jeżeli nie zmieni Pan sposobu myślenia i ocen, będzie Pan ciągle mieć te same grabie pod nogami. Bo po co było bezsensowne pieniactwo i skarga na czynności komornika? No i passus o mentalności i okupacji - tak jak gdyby Polska przedwojenna nie słynęła z afer wszelkiego rodzaju!

Co tam w prokuraturze? Pytał Pan o wyniki sprawy?

Dzięki za odpowiedź. Pozwolę sobie dopytać:
digiton napisał:
Zastosować 405 kc, ale idź z tym do kogoś, bo jak tak będziesz działał jak do tej pory, to potrwa..
1. Jak zastosować 405 kc?
2. Kogoś wziąć, czyli adwokata jak mniemam?
digiton napisał:
Wezwij wierzyciela do zwrotu, a potem go pozwij.
1. Jak wezwać do zwrotu? Wystosować pismo do EASY DEBT z żądaniem zwrotu pieniędzy?
2. potem czyli kiedy? Po wezwaniu go do zwrotu? braku odpowiedzi z jego strony?
3. Czy po zwrocie pieniędzy powinieniem wystąpic na drogę cywilną?
4. Co z artykułem 410 kc?

1. Wystosowac wezwanie do zwrotu kwoty przekazanej przez komornika oraz wezwać do zwrotu kosztów egzekucji komorniczej art. 405, 410, 415 k.c.

I nie spieszyć się. W tej sprawie, jeśli jest jak piszesz, to masz wygrane. Oczywiście - o ile jest to wszystko prawdą. A w takim razie paś sobie odsetki, skoro Ci się nie spieszy. Sami z siebie i tak nie zapłacą na wezwanie. A jak chcesz szybko i skutecznie, no to pismo ZPO z żądaniem zwrotu, wyznaczasz im termin, jak się nie wywiążą - pozew o zapłatę i tyle.

Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Syphar napisał:
W tej sprawie, jeśli jest jak piszesz, to masz wygrane. Oczywiście - o ile jest to wszystko prawdą.
Tak. Jest to prawda. Nieważny od 6 lat dowód osobisty z obciętym różkiem na który zawarto umowę mam właśnie przed oczami.
Syphar napisał:
A w takim razie paś sobie odsetki, skoro Ci się nie spieszy. Sami z siebie i tak nie zapłacą na wezwanie. A jak chcesz szybko i skutecznie, no to pismo ZPO z żądaniem zwrotu, wyznaczasz im termin, jak się nie wywiążą - pozew o zapłatę i tyle.
Ustawowe odsetki to grosze. Ja chcę wytoczyć proces cywilny firmie EasyDebt z art 23 i 24 kc o utratę dobrego imienia, bo nigdy nikomu z niczym nie zalegałem, a egzekucja komornicza z kont bankowych, to zdecydowane obniżenie mojej wiarygodności w oczach banku, a dodatkowo powód do wstydu i zażenowania na poczcie, wśród sąsiadów, rodziny, przyjaciół i znajomych. A nawet na tym forum, gdzie moja wersja poddawana jest ocenie, czy jest w zgodzie z prawdą i faktycznym stanem rzeczy.
Dodatkowo, chcę złożyć zawiadomienie do prokurtury o popełnieniu przestępstwa z art. 270§1 Kodeksu karnego zagrożone karą grzywny, ograniczenia wolności lub pozbawienia wolności od 3 miesięcy do 5 lat. Pracownik firmy telekomunikacyjnej, który w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, za pomocą sfałszowanej umowy doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia mieniem popełnia również przestępstwo z art. 286§1 Kodeksu karnego zagrożone karą pozbawienia wolności od 6 miesięcy do 8 lat.
Co więcej, chcę wystąpić o stwierdzenie nieistnienia umowy, z uwagi na sfałszowanie podpisu, gdyż zgodnie bowiem z art. 189 Kodeksu postępowania cywilnego ma prawo żądać ustalenia przez sąd istnienia lub nieistnienia stosunku prawnego lub prawa, gdy ma w tym interes prawny.
OK?

robinson21 napisał:
1. Wystosowac wezwanie do zwrotu kwoty przekazanej przez komornika oraz wezwać do zwrotu kosztów egzekucji komorniczej art. 405, 410, 415 k.c.
OK. Super. Dzieki bardzo za odpowiedź i poradę !

Na wezwanie nie zareagują, więc zacząć szykować pozew z w/w. Wezwać i tak powinieneś, oczywiście, ale licz się z brakiem odpowiedzi i bądź na to gotów.

Ja chcę wytoczyć proces cywilny firmie EasyDebt z art 23 i 24 kc o utratę dobrego imienia
Najpierw wygraj powyższe - to formalność, ale trzeba to załatwić. Potem wyegzekwuj swoje. A na koniec wytaczaj. Chociaż moim zdaniem to bez szans.

odatkowo, chcę złożyć zawiadomienie do prokurtury o popełnieniu przestępstwa
Akurat tego, to ja się dziwię, że jeszcze nie zrobiłeś. Przypominam, że jesteś do tego zobowiązany w zw. z art. 304. KPK. To nie jest "chcę", to akurat jest Twój obowiązek i powinieneś to zrobić od razu, na początku.

Co więcej, chcę wystąpić o stwierdzenie nieistnienia umowy, z uwagi na sfałszowanie podpisu, gdyż zgodnie bowiem z art. 189 Kodeksu postępowania cywilnego ma prawo żądać ustalenia przez sąd istnienia lub nieistnienia stosunku prawnego lub prawa, gdy ma w tym interes prawny.
Po jakiego diabła? Z art. 405 kc będzie szybciej. No ale jak sobie chcesz. Najpierw wygrasz sprawę z art. 189 kc, co przy naszych sądach potrwa z pół roku albo dłużej, a dopiero później ktokolwiek rozpatrzy dopiero Twój pozew z 405 kc, może za dwa lata zobaczysz jakieś pieniądze. Może. Obie sprawy i tak wygrasz, ale niepotrzebnie wydłużysz tym czas na osiągnięcie zamierzonego efektu - odzyskanie pieniędzy.

Przypominam, że oni raczej sami mimo wyroku nie oddadzą. Wtedy to Ty oddasz sprawę do komornika - a w postępowaniu egzekucyjnym to Ty jesteś gospodarzem. Jak koniecznie chcesz "satysfakcji" to całkiem przyjemnie może wyglądać egzekucja z ruchomości w biurze prezesa tejże firmy. Bo czemu nie? To Ty wtedy "rządzisz" egzekucją, nie musisz egzekwować z rachunku bankowego, możesz z parkingu firmowego auto wybrać do zajęcia na przykład. Kwestia tego jakie wnioski złożysz.

Ostatnia edycja:
@Marmolad zrobi i tak po swojemu, a potem, powie, że prawo w Polsce jest złe.

Syphar napisał:
Jak koniecznie chcesz "satysfakcji" to całkiem przyjemnie może wyglądać egzekucja z ruchomości w biurze prezesa tejże firmy. Bo czemu nie?
Temu nie, że żaden komornik, w myśl aktualnych przepisów, na to nie pójdzie. Zajmie konta, ew. wierzytelności i tyle.

Ehh, no tak, po nowemu... Tak czy siak lepiej odzyskać pieniądze, niż bawić się w pieniacza.

Syphar napisał:
Marmolad napisał:
Ja chcę wytoczyć proces cywilny firmie EasyDebt z art 23 i 24 kc o utratę dobrego imienia

Najpierw wygraj powyższe - to formalność, ale trzeba to załatwić. Potem wyegzekwuj swoje. A na koniec wytaczaj. Chociaż moim zdaniem to bez szans.
Czemu Twoim zdaniem to bez szans?

Bo:
egzekucja komornicza z kont bankowych, to zdecydowane obniżenie mojej wiarygodności w oczach banku
Bzdura. Banki dobrze wiedzą, że wiele egzekucji komorniczych prowadzonych jest w sprawach dawno przedawnionych długów, nie mówiąc o nieistniejących, gdzie po sprzeciwie sytuacja obraca się o 180 stopni.

powód do wstydu i zażenowania na poczcie, wśród sąsiadów, rodziny, przyjaciół i znajomych
Jeszcze większa bzdura. Egzekucja komornicza nie oznacza, że masz jakiś dług. Z powodów powyższych.

Powrót