Egzekucja komornicza po umożeniu sprawy w sądzie

• Autor wątku Autor wątku monika190ap
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monika190ap

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam,
Komornik zajął konto bankowe, bo miałam mandat sprzed 10 lat. Jak się okazało 20 dni wcześniej wierzyciel wycofał pozew z sądu. Jak mam odzyskać zabrane pieniądze? Jakie pismo mam napisać i do kogo?

Dodam, że złożone były dokumenty do sądu o przywrócenie terminu rozprawy i komornik o tym był poinformowany.

monika190ap napisał:
Komornik zajął konto bankowe, bo miałam mandat sprzed 10 lat. Jak się okazało 20 dni wcześniej wierzyciel wycofał pozew z sądu. Jak mam odzyskać zabrane pieniądze? Jakie pismo mam napisać i do kogo?

Dodam, że złożone były dokumenty do sądu o przywrócenie terminu rozprawy i komornik o tym był poinformowany.
zbyt chaotycznie, uporządkuj chronologicznie z datami,

01.2018 dostałam pismo od komornika o zajęciu konta bankowego . Nie zapłacony mandat.
02.2018 - wysłałam pismo do sądu o przywrócenie terminu sprawy, bo od 9 lat nie mieszkam pod starym adresem i nie wiedziałam , że toczy się postępowanie
04.03.2018 wierzyciel wycofuje pozew w sądzie, sprawa zostaje umorzona
27.03.2018 zostaje zablokowane konto bankowe i pieniądze przesłane na konto komornika
04.2018 dzwonię do sądu i z zapytaniem co mam zrobić, bo przecież złożyłam dokumenty o przywrócenie terminu. Wtedy mnie informują o tym, ze wierzyciel wycofał sprawę 04.03.2018.

Zadzwoniłam do komornika, a on poinformował o tym, że mam do wierzyciela dzwonić i się rozłączył.

Chcę odzyskać pieniądze tj.650zł. Jakie pismo mam napisać? Są jakieś paragrafy? Do kogo napisać do wierzyciel czy komornika?

monika190ap napisał:
04.2018 dzwonię do sądu i z zapytaniem co mam zrobić, bo przecież złożyłam dokumenty o przywrócenie terminu. Wtedy mnie informują o tym, ze wierzyciel wycofał sprawę 04.03.2018.
czy Sąd wydał jakieś postanowienie o umorzeniu sprawy?, czy jest ono prawomocne?
czy nakaz zapłaty utracił moc w całości?
monika190ap napisał:
Zadzwoniłam do komornika, a on poinformował o tym, że mam do wierzyciela dzwonić i się rozłączył.
i ma racje,
ogólnie możesz wezwać wierzyciela do zwrotu całej kwoty wraz z kosztami komorniczymi,

W postanowieniu jest napisane :Sąd postanawia umorzyć postępowanie. W drugim piśmie napisano : Sąd stwierdza jego prawomocność.

Jak mam napisać do wierzyciela, żeby te pieniądze zwrócił?
Zwracam się z prośbą o zwrot nienależnie zabranych pieniędzy tj.650zł ?? Jakie argumenty, paragrafy?

Jeżeli został uchylony nakaz zapłaty. A został, bo - jak rozumiem - sąd przyjął sprzeciw, zadbaj o to aby sąd wydał Ci postanowienie o utracie mocy nakazu zapłaty, wezwij wierzyciela do zwrotu wyegzekwowanej kwoty, a komornika - jeżeli jeszcze termin nie minął - wezwij do zmiany postanowienia o kosztach.

Powrót