egzekucja komornicza - różna opłata

• Autor wątku Autor wątku pytający91
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pytający91

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

otrzymałem dziś pismo od komornika ws. prowadzenia egzekucji. No i właśnie, w piśmie dot. zajęcia rachunku bankowego - kwota opłaty egzekucyjnej wynosi 370 zł, a w piśmie dot. prowadzenia egzekucji jest kwota 180 zł... Zajęcie rachunku bankowego wskazuje, że poprawna kwota to 180 zł - rozumiem, że pod uwagę mam brać kwotę 180 zł? Sugerować się kwotą zajęcia rachunku które fizycznie wisi mi na moim koncie? Kwota z nakazu zapłaty to z odsetkami około 800 zł, jest jakoś ustawowo przewidziane jaki % kwoty z nakazu zapłaty komornik może sobie doliczyć i nazwać to "opłata egzekucyjna" ?

W wypadku egzekucji z rachunku bankowego opłata wynosi 8 % świadczenia należnego wierzycielowi nie mniej niż 1/20 przeciętnego wynagrodzenia. W wypadku egzekucji bardziej złożonych opłata minimalna jest 2 x większa czyli 1/10 przeciętnego. Przy wpłacie w kancelarii obowiązuje nadal opłat wyższa, gdyż sejm nie zmienił przepisów mimo zastrzeżeń TK. Aktualnie obowiązuje przeciętne w gospodarce narodowej za 2017 r., które wynosi 3.731,13 zł. Jest to dziwnym trafem jedno z niższych przeciętych w Polsce.

Ostatnia edycja:
Zatem jak zrobić, żeby spłacić te kwotę niższą, praktycznie dwa razy. Czyli tą, którą mam zajętą na koncie? Nie chciałbym dobrowolnie płacić więcej, skoro zgodnie z prawem mogę zapłacić mniej.

Dziękuję za odpowiedź!

Poczekać aż bank/pracodawca zrealizuje zajęcie, wtedy komornik naliczy opłatę niższą.

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

A mogę np po prostu wpłacić pieniądze na konto, powyżej kwoty wolnej od zajęcia - wtedy zniknie sama.

Dla 15% opłaty. Możesz.
Oczywiście logiczne, że wtedy nie jest to egzekucja z wierzytelności rachunku bankowego.

chodziło mi o to, że chcę wpłacić kwotę którą mam zajętą na koncie. Kwotę wolną od zajęcia mam już 0 PLN, więc wszystko co wpłynie do końca miesiąca, zostanie zajęte przez komornika. Swoja drogą to dziwne.

Chcesz dobrowolnie zapłacić komornikowi - wyższa opłata
Sam ściąga z zajętego konta - niższa opłata

pytający91 napisał:
Chcesz dobrowolnie zapłacić komornikowi - wyższa opłata

Po uprawomocnieniu się nakazu zapłaty "dobrowolność" to - co do zasady - wyłącznie oksymoron... Egzekucja wszczęta została z tego powodu, że tej dobrowolności nie było.

Możesz wpłacić na swoje konto sumę przewyższającą wolną od zajęcia i wtedy rzeczywiście bank zrealizuje zajęcie i zapłacisz mniejszą opłatę stosunkową minimalną.

Jeśli chodzi o opłatę wyższą to jest 15 % zamiast 8 % to nie zawsze jest tak że dług jest wpłacany np. zaraz wszczęciu egzekucji. Czasami dłużnik płaci cały swój dług dopiero niejako 5 minut przed licytacją nieruchomości. W tym wypadku komornik wykonał tak wiele różnych pracochłonnych czynności że opłata egzekucyjna powinna być wyższa, niż przy elektronicznym zajęciu rachunku bankowego, która to czynność trwa może jakieś 5 minut.

Pomijam kwestę oceny nakładu pracy komornika w wypadku opłaty egzekucyjnej stosunkowej gdyż sama idea tej opłaty przeczy możliwości jakiejkolwiek oceny takiego nakładu pracy. Większość sądów w wypadku wniosków o obniżenie takiej opłaty działa według własnego "widzi mi się".

Ostatnia edycja:
Powrót