Egzekucja komornicza Wydzierzawiajacego a moja dzierzawa

• Autor wątku Autor wątku klausdo241
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

klausdo241

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzien dobry .Pytanie j.w . Jestem dzierzawca . Umowa dzierzawy zostala zawarta w roku 2017 . Na 99 lat . Ponioslem na tej nieruchomosci spore naklady ,majac w perspektywie 99 letni czas dzierzawy . Aby dodatkowo zabezpieczyc swoje prawa , w Umowie Dzierzawy zawarta jest klauzula
"....Wydzierżawiający zobowiązuje się pod karą 50 tys Euro dotrzymać warunków umowy niezależnie od relacji łączących strony ...."
Dowiedzialem sie wlasnie o tym ze jest prowadzone postepowanie egzekucyjne .Nie interesuja mnie problemy Wydzierzawiajacego ,ale interesuje mnie moja sytuacja .Jak dowiedzialem sie o postepowaniu , zaczelem "googlowac" , i o tyle ,o ile znalazlem Informacje ze Nabywca ( po wgraniu Licytacji ) wstepuje w prawa i obowiazki dotychczasowego wlasciciela . Czyli wszystko "zostaje po staremu" Placilem czynsz dzierzawny wlascicielowi "A" . Teraz bede placil czynsz dzierzawny wlascicielowi "B"
Ale .... co gdy "B" wypowie mi dotychczasowa Umowe ? Czy moge domagac sie od niego kary 50 tys Euro , za niedotrzymanie warunkow umowy ?Czy tez ten zapis go nie dotyczy ?

Nabywca wstępuje w prawa i obowiązki dłużnika, ale na specjalnych zasadach, że ma prawo wypowiedzieć umowę zawartą na czas określony dłuższy niż dwa lata.
Według mnie kara umowna nie będzie w takim przypadku obowiązywać, ponieważ prawo wypowiedzenie umowy przewiduje ustawa.

Hi Megaminx dzieki za odpowiedz ."...Twoje zdanie.... OK ;) Ale jedno nie wyklucza drugiego ., Tzn wypowiedzenie Umowy, a klauzula kary umownej - to z kolei moje zdanie ;) Podejrzewam,ze konieczna bedzie glebsza analiza przez prawnika .

Przyjęcie koncepcji, że nabywca nieruchomości w licytacji jest zobowiązany zapłacić karę umowną oznaczałoby obejście prawa, a przede wszystkim art. 1003 kpc
Wystarczyłoby tylko spisać sobie ze znajomym albo krewnym umowę dzierżawy (nawet z datą wsteczną) na 100 lat, z symbolicznym czynszem, z umowną karą za wypowiedzenie minimum 1 mln i w ten sposób sprawić, że każda nieruchomość w egzekucji byłaby niesprzedawalna.
Myślę, że żadna analiza prawna nie jest tu potrzebna.
Bez względu co napiszesz w umowie, nabywca w licytacji ma prawo wypowiedzenia umowy zawartej na czas określony, dłuższy niż dwa lata, z zachowaniem rocznego terminu wypowiedzenia, chyba że umowa zawiera krótszy termin.
Tego prawa nabywcy licytacyjnego nie możesz zmienić żadna umowa, nawet przez zastosowanie kary umownej.

Dzieki za odpowiedź megaminx . To co napisaleś brzmi sensownie
Tylko ,że jak pisałem wcześniej Umowę dzierżawy podpisałem na długo przed "tym". Nie jest moim celem zmienianie prawa , czy jego obchodzenie. Wiadomość o egzekucji komiorniczej dotarła do mnie przypadkiem . Kontakt z Wydzierżawiającym zmienił się o 180 stopni. A ja stałem się ofiarą . Nie chcę zarobić "bańki" , na nowym Wydzierżawiającym , ale też nie chcę stracić zainwestowanej kasy . Houston we have a problem .

Jeżeli poniosłeś nakłady na nieruchomość powodujące wzrost jej wartości, to niewątpliwie przysługuje ci odszkodowanie, jednak nie od nabywcy nieruchomości.
Nabywca zapłacił za nieruchomość zgodnie z aktualną jej wyceną.
Twoje nakłady przysporzyły korzyść dłużnikowi ponieważ zwiększyły wartość jego nieruchomości i to od niego możesz domagać się zapłaty odszkodowania.

Dzieki za Info Domaganie się odszkodowania od dłużnika niby tak . W praktyce - wiesz sam jak to wygląda . Dzieki za poswiecona uwage Pozdrawiam K.

Powrót