Egzekucja komornicza z nieruchomości a art. 68 ust.2 i 2a, ustawy o gosp. nieruch

• Autor wątku Autor wątku tomuspan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomuspan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Komornik zbył moje mieszkanie w drodze licytacji. Mieszkanie wykupiłem od Gminy na preferencyjnych warunkach (bonifikata). Pieniądze uzyskane ze sprzedaży komornik zdeponował na koncie sądu w myśl art. 1036 par 2 kpc.

Czy gmina może żądać zwrotu bonifikaty skoro mieszkanie sprzedano wbrew mojej woli oraz pieniądze pozostawiono w depozycie nie dając mi możliwości zakupu innej nieruchomości co zwalniało by mnie z obowiązku zwrotu bonifikaty zgodnie z obowiązującymi przepisami ustawy o gospodarce nieruchomości art 68 ust. 2 i 2a.
Proszę o poradę i wskazówkę co można w tej sytuacji zrobić.

Ja mam inne pytanie w związku z egzekucja komornicza.

Kupiłam nowiutki samochód z pakietem ubezpieczeniowym (2012r). Po roku zmieniłam ubezpieczyciela i również przez salon zlozyłam wypowiedzenie umowy (2013). W 2014 odezwał się do mnie windykator z wezwaniem do zapłaty, któremu przesłałam wypowiedzenie z 2013. Od tamtej pory cisza. W dniu dzisiejszym zablokowali mi konto. Z banku otrzymałam zawiadomienie o zajęciu.

Po pierwsze w jaki sposób złozyć odwolanie.
Po drugie czy komornik może wykonac egzekucję bez powiadomienia ?
Wiem , że egzekutor wykonuje wyrok, ale tego tez nie otrzymałam.

Czy muszę dokonac zapłaty ??

Będę wdzięczna za odpowiedź.

siula2 napisał:
Ja mam inne pytanie w związku z egzekucja komornicza.

Kupiłam nowiutki samochód z pakietem ubezpieczeniowym (2012r). Po roku zmieniłam ubezpieczyciela i również przez salon zlozyłam wypowiedzenie umowy (2013). W 2014 odezwał się do mnie windykator z wezwaniem do zapłaty, któremu przesłałam wypowiedzenie z 2013. Od tamtej pory cisza. W dniu dzisiejszym zablokowali mi konto. Z banku otrzymałam zawiadomienie o zajęciu.

Po pierwsze w jaki sposób złozyć odwolanie.
Po drugie czy komornik może wykonac egzekucję bez powiadomienia ?
Wiem , że egzekutor wykonuje wyrok, ale tego tez nie otrzymałam.

Czy muszę dokonac zapłaty ??

Będę wdzięczna za odpowiedź.

1. Czy masz potwierdzenie złożenia tego wypowiedzenia?
2. Czy salon samochodowy jest agentem towarzystwa ubezpieczeniowego? Ustalimy, czy złożenie wypowiedzenia było skuteczne.
3. Czy dostałaś nakaz zapłaty z sądu? Jeśli nie to: zadzwoń do komornika, ustal na jakiej podstawie działa - dostaniesz sygnaturę nakazu zapłaty i informacje o sądzie jaki wydał nakaz.
Jak będziesz to miała to dzwonisz do sądu i pytasz się na jaki adres wysłano nakaz zapłaty oraz jaka była forma doręczenia.

Jak będziesz już to wiedziała, to napisz tutaj na forum.

Powrót