Egzekucja komornicza zasiłkowicza obywatela Niemiec

• Autor wątku Autor wątku germanica
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

germanica

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Mam problem z egzekucją wyroku sądowego. Komorniczka z Saksonii stwierdziła brak możliwości egzekucji ponieważ delikwent pobiera tylko zasiłek socjalny.
Pani skasowała opłatę a ja dalej mam tylko wyrok w ręku a dłużnik się śmieje.
Co jeszcze mogę zrobić aby ściągnąć pieniądze za wykonane usługi./ w granicach prawa/ Czy państwo niemieckie chroni swoich obywateli?

witam
a jak uzyskałas taki wyrok? Ja pożcyczyłam pieniądze niemce i gdzie powinnam udac się do jakiego sądu polskiego czy niemieckiego? Widzę, że nikt ci nie odpowiada tu na forum chyba nie ma specjalistow.

Witaj czytalem Twoja sprawe i chcialbym sie zapytac czy nielepiej byloby sie poradzic swojego adwokata napewno Ci doradzi co z tym fantem zrobic placic albo nie. Jestem ciekawy co z tego wyjdzie (ale ja bym nieplacil) Od tego jest R.V.poradz sie tak bedzie lepiej. pozdrawiam..:-o

Dalej mam wyrok w ręce. I radosnego dłużnika, śmiejącego się z polskiego wyroku.
W jaki sposób legalnie mogę sprawdzić, czy delikwent jest gdzieś zatrudniony.?
Czy istnieje w Niemczech jakiś centralny rejestr osób legalnie zatrudnionych.

od stycznia 2012 maja prawo zabrać zasiłek nawet cały..chyba ze zasilkowicz byl cwany i zalozyl specjalne konto Pfändungsschutzkonto

tyle ze nie wiem na czym polega to Pfändungsschutzkonto , coś mogą zabrać ale tylko od pewnej kwoty

Ostatnia edycja:
Moim zdaniem praktycznie nic nie zrobisz jesli komorniczka niemiecka stwierdzila brzk mozliwosci sciagniecia bo zyje na socjalu wedlug prawa to sie mu nalezy.Bielunia tez pisze nie tak ze socjal moga zabrac bardzo wto watpie a konto te nazywa sie popularnie kontem P i polego to na tym ze do 1200 euro nikt nie moze ci nic z tego konta zabrac tylko nie rozumie bieluni dlaczego i co wspolnego z ta sprawa ma konto P.Jak polski komornik moze sciagnac z niemieckiego konta Pani bieluniu????

a wystarczyłoby przeczytać na ten temat w necie albo wpis beluni ze zrozumieniem, później ewentualnie dalej wątpić lub nie, w to co pisze belunia

dziwne ze podbieracze zasiłków jeszcze o tym nie wiedza,kiedy to byli informowani przez sam urząd

Ostatnia edycja:
"tyle ze nie wiem na czym polega to Pfändungsschutzkonto" czytam ten tekst ze zrozumieniem i dalej nie moge zrozumiec---- nic mu nie zrobia Chyba ze badzie nakaz sadowy i to miedzynarodowy Pani Beluniu

Witam,

można potrącać część zasiłku socjalnego. To są jakieś niewielkie sumy, po kilkadziesiąt euro miesięcznie. Czy warto zależy od tego ile tej wierzytelności w sumie jest.
Można też uzyskać postanowienie sądu, że delikwent przez określony czas ma obowiązek zgłosić, że znajdzie pracę albo źródło dochodu.

Nie ma to związku z obywatelstwem.

P-Konto służy obronie dłużników przed ich bankami. Wierzycielom nie ułatwia egzekucji.

Pozdrawiam
MODERACJA

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jak znależć dłużnika w Niemczech?

Zmienił adres , jak go szukać?

Powrót