egzekucja komornicza

• Autor wątku Autor wątku abraxas1209
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

abraxas1209

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,

moja była żona założyła mi sprawę u komornika i niedawno dostałem pismo o zajęciu wynagrodzenia.
Pracuję na 1/4 etatu z wynagrodzeniem 240,00 złotych a dodatkowo na umowę zlecenia.
Jaką część wynagrodzenia może zająć mi komornik, jeżeli mój dług przekracza kwotę wynagrodzenia na umowę o pracę?
Czy wynagrodzenie z umowy zlecenia podlega całkowitemu zajęciu?
Byłbym wdzięczny za odpowiedź.

Pozdrawiam

Domniemuję, że chodzi o egzekucję alimentów, a więc:
1. wynagrodzenie za pracę - 3/5
2. umowa zlecenie - w całości.

Witam,

...i dziękuję za informację, ale czy w sytuacji, jeżeli umowa zlecenia jest moim głównym źródłem dochodu nie mam szans na pozostawienie mi jakiegoś minimum:mad:

Pozdrawiam

Raczej nie. Takiej ochrony nie ma Pan przy alimentach nawet przy umowie o pracę - nie obowiązuje kwota wolna od zajęcia.

...to jak mam się utrzymać za niecałe 200,00.

może Pan napisać do komornika wniosek o ograniczenie zajęcia wierzytelności (w przypadu egzekucji świadczń alimentacyjnych do 60%, w innych przypadkach do 50%..

Talib220 napisał:
może Pan napisać do komornika wniosek o ograniczenie zajęcia wierzytelności (w przypadu egzekucji świadczń alimentacyjnych do 60%, w innych przypadkach do 50%..

no tak tylko taką zgodę i tak musi wydać wierzyciel..a nie komornik, a ponadto...

abraxas1209 napisał:
Pracuję na 1/4 etatu z wynagrodzeniem 240,00 złotych a dodatkowo na umowę zlecenia.

są dwa źródła utrzymania...a zatem nie jestem przekonany czy zachodzą przesłanki z art. 833 § 2kpc:
Przepis prawny:
art. 833 § 1. Wynagrodzenie ze stosunku pracy podlega egzekucji w zakresie określonym w przepisach kodeksu pracy.
(...)
§ 2. Przepis § 1 stosuje się odpowiednio do uposażeń posłów i senatorów, należności członków rolniczych spółdzielni produkcyjnych i ich domowników z tytułu pracy w spółdzielni, wynagrodzeń członków spółdzielni pracy oraz wszystkich świadczeń powtarzających się, których celem jest zapewnienie utrzymania.

... co najczęściej w praktyce oznacza ...jedyne źródło utrzymania.

ten przepis opierał się dawnych stosunkach pracy, kiedy umowa zlecenia była dodatkowym źródłem utrzymania, ale od jakiegoś czasu została ona w wielu aspektach zrównana z umową o pracę a w moim przypadku jest to główne źródło utrzymania.

Powrót