Egzekucja komornicza

• Autor wątku Autor wątku belzebub5005
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

belzebub5005

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

W 1999 roku zapadł prawomocny wyrok nakazujący mi zapłatę 15.000zł. Do wyroku się nie zastosowałem a sprawę przejął komornik. Pojawiał się kilka lat temu . Nic nie podpisywałem, od tamtego czasu nie było żadnej sprawy w sądzie czy jakiegokolwiek ruchu .W dniu ostatnio czyli po 12 latach od wyroku komornik wysłał mi pismo licytacji domu, wpisie do księgi wieczystej zastrzeżenia. W niedługim czasie pojawił się wraz z rzekomym kupcem oraz rzeczoznawcą jakiemu pisemnie zlecił wycenę nieruchomości.

Podkreślam że nie były wykonywane żadne czynności w których bym świadomie uczestniczył przez te 12 lat. Nie lekceważyłem też żadnych wezwań do sądu itp.

Moje pytanie brzmi:

Czy ma zastosowanie Art. 125 kodeksu cywilnego mówiacy o 10letnim przedawnieniu?

W góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam Janusz

Kazda czynnosc komornika przerywa bieg przedawnienia, jesli pisze Pan ze komornik pojawial sie kilka lat temu to zapewne prowadzil wtedy egzekucje. Stad tez moim zdaniem, od tamtej pory bieg przedawnienia zaczyna sie na nowo i jest to kolejne 10 lat(od daty umorzenia poprzedniej egzekucji).

Z tego co wiem samo wezwanie do zapłaty nie jest czynnością z art. 123 § 1 k.c.
Jeśli art. 123 kodeksu cywilnego mówi o przerwaniu czynnością to czy ma na myśli to że komornik w dowolnym momencie zawiesza/odwiesza sprawę przedłużając jej bieg nieskończoność bez żadnych czynności sądowych lub z udziałem dłużnika jak np. wola rozłożenia na raty?

belzebub5005 napisał:
że komornik w dowolnym momencie zawiesza/odwiesza sprawę
Nie.
Komornika w tym zakresie obowiązują przepisy kpc.
Proszę się zaznajomić m. inn. z art. 818 i nast. kpc.

Powrót