Egzekucja Komornicza

• Autor wątku Autor wątku a.p.jankowski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

a.p.jankowski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam was bardzo serdecznie.
Jestem nowym użytkownikiem forum. Zwracam się do was z prośbą o pomoc z wyjaśnieniem mojej sprawy.
Przed wczoraj otrzymałem od komornika informację o wszczęciu Egzekucji. Oczywiście nie powiem że się nie spodziewałem. 3 lata temu otrzymałem kredyt konsumencki z banku w którym miałem konto. Zbiegło się to z bardzo poważnymi problemami mojej mamy. Gdy zadzwoniła p. z banku i zapytała czy nie potrzebuje kredytu to pech chciał że potrzebowałem. Sam się o niego nie starałem bo kiedyś mieliśmy problemy finansowe w domu rodzinnym i mieliśmy już sprawę komorniczą. Sprawa zakończyła się na tym że nie byliśmy osobami majętnymi więc komornik wszedł tacie na rentę a wszystkich zameldowanych domowników <brat, ja mama> wpisał na tzw czarną listę. Wiedziałem że nie mogę liczyć na żaden kredyt. Ale tu się okazało że pani powiedziała że oczywiście mogę takowy otrzymać u dostałem go na kwotę 5000,-
Gdy podpisywałem umowę byłem przekonany że mogę sobie z nim poradzić. Zaczynałem nowy etap mojgo życia nowa praca. Niestety na tydzień po otrzymaniu kredytu straciłem pracę i od tamtego czasu nie mogę znaleźć stałej pracy.
Komornik w swoim zawiadomieniu napisał że wierzyciel we wniosku wskazał takie sposoby Egzekucji : ruchomość, wynagrodzenie za pracę, rachunku bankowego, wierzytelności, innych praw majątkowych.
Natomiast w dalszej części dokumentów znajduje się wpis taki jak ZAJĘCIE WIERZYTELNOŚCI z tytułu zwrotu podatku dochodowego, Vat, oraz innych wzajemnych rozliczeń.
Nie bardzo wiem o co chodzi czy mam to rozumieć że komornik zaczyna egzekucję od mojego podatku?
Dziwi mnie to bo ja nie mam żadnego majątku wszystko zostało już spisane przy poprzedniej sprawie. Nie posiadam domu, nie mam praw do żadnego majątku.
Moja żona też nie pracuje zajmuje się wychowaniem dziecka. Ja w obecnej chwili nie mam dochodu stałego pracuje na tzw umowę zlecenie jak gdzieś się załapię <jestem realizatorem dźwięku>
Martwi mnie jeszcze jedna sprawa. Komornik w piśmie napisał o wejściu do domu gdzie jestem zameldowany. Dom ten jest domem mojej żony i wchodzi w majątek przedślubny <dostała go jakieś 10 lat zanim się poznaliśmy>. Na dodatek w niem nie mieszkamy lecz mieszka tam jej mama. Jest to mały rozpadający się dom z jednym pokojem kuchnią i łazienką. A do tego jest tam zameldowane 6 osób z czego 2 mieszkają. Nie ma tam nawet jednej mojej rzeczy.
Zastanawiam się czy komornik może tam wejść? Jak tak czy może coś zabrać?
W piśmie pojawił się też taki wpis jak INFORMUJĘ ŻE W RAZIE BEZSKUTECZNEJ EGZEKUCJI DŁUŻNIK PODLEGA WPISOWI DO REJESTRU DŁUŻNIKÓW NIEWYPŁACALNYCH - jak mam to rozumieć <wiem czym jest RDN>. Czy to znaczy że gdy nie znajdzie majątku?
Proszę o pomoc w zrozumieniu tego.

Powrót