Egzekucja komornicza

• Autor wątku Autor wątku begoniunia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

begoniunia

Użytkownik
Odpowiedzi
171
Wlasnie dostałam pismo o egzekucji komornicze i proszę o odpowiedż, jeżeli mam 1400 wyplaty netto to ile może mi zabrać komornik, jak to jest z zajeciem rachunku bankowego, czy reszte pieniedzy co mi zostanie moge ruszyć czy juz nie . I jeszcze jedno, mam dostać odszkodowanie od ZUS za wypadek przy pracy czy to tez w całosci zabiera komornik?

Kolejne pytanie. czy moze byc egzekucja komornika bez żadnego orzeczenia z sądu???????

komornik najpierw wysyla zawiadomienie o zajeciu czesci wynagrodzeniao pracodawcy i wzywa go do wystawienia twojego wynagrodzenia z ostatnich 3 miesiecy i o przeszkodach do wyplacenia.ma na to 7 dni. chodzi o to ze w pierwszej kolejnosci sa sciagane alimenty.. a dopiero potem inne egzekujce komornicze. na tej podstawie sam ustali wysokosc zajetej czesci, musi Ci natomiast zostawic kwote 760pln.

dzięki , a co z pozostałymi pytaniami???

wierzyciel podaje mozliwe srodki egzekucyjne organowi egzekucyjnemu. a z zasady proporcjonalnosci wynika stosowanie najlagodniejszego srodka egzekucyjnego. W przypadku egzekucji z rachunku bankowego, egzekutor wzywa bank by nie dokonywal bez zgody oragany zadnych wyplat. Srodki bedace na koncie w chwili zajecia nie sa objete egzekucja, tylko nastepne wplywy.

co to dokładnie znaczy? czy następne wpływy przejmuje komornik i ja ich nie bedę mogła ruszyć? popłacić rachunków itp itd

Cytat_
Trzeba jednak mieć na uwadze, że w przypadku kiedy wynagrodzenie za pracę wpływa na rachunek bankowy, to może być ono zajęte i chociaż istnieje kwota wolna od potrąceń z rachunku bankowego (trzykrotność przeciętnego) to jak komornik zajmie rachunek to bank zablokuje wszelkie wypłaty z konta - nawet jeśli nie będą przekraczały kwoty wolnej. I tym sposobem nawet to wynagrodzenie które jako takie nie podlega egzekucji będzie zajęte.

Dlatego proponowałbym pobieranie wynagrodzenie "do ręki"
Czy ktoś moze mi to wytłumaczyć?

Proszę edytować posty a nie pisać jeden pod drugim. Jeszcze raz i dam ostrzeżenie. Bartata

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Sorry Bartata! Pomyłka.

begoniunia napisał:
Kolejne pytanie. czy moze byc egzekucja komornika bez żadnego orzeczenia z sądu???????

też mnie to ciekawi, proszę o odpowiedź :)

Komornik prowadzi postępowanie egzekucyjne w oparciu o tytuł wykonawczy, który w większości wypadków pochodzi od sądu, ale jest od tej zasady kilka wyjątków.

jakich lub od czego one zależą?? Czyli dłużnik nie musi dostać najpierw pisma z sądu z orzeczeniem tylko od razu pismo od komornika??

mam zapytanie mam sprawe u komornika sadowego i zablokował mi auta sa one zastawem bankowym czy ma prawo sprzedac te auta na licytacji poczym nie sa to wyroki z banku tylko od osoby fizycznej

jak by mi mogl ktos udzielic informacji z gory dziekuje

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót