Egzekucja komornicza

• Autor wątku Autor wątku begoniunia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

begoniunia

Użytkownik
Odpowiedzi
171
Czy komornik moze zająć laptopa kupionego przez córkę, która ma na to fakturę?

Tak. Komornik może zająć każdą rzecz, która jest w momencie zajęcia w posiadaniu dłużnika. Laptop może być oczywiście zakupiony przez córkę ale może być również np. prezentem dla rodziców od córki.

Rozumiem, ale jeśli jest to córki zakup na co córka ma dowód.... to co wtedy?

Komornik może zając wszystko co jest we władaniu dłużnika, przy czym nie bada kwestii własności.

Jeśli zajmie coś, co nie jest własnością danej osoby, to wtedy trzeba złożyć skargę na działanie komornika.

A jak to dokładnie wygląda, gdzie sie składa tą skarge i jakie są potem skutki i ile to może trwać? Czy potem beż żadnego uszkodzenia odda córce laptopa?

Ja mam również ten podobny problem co użytkownik w/w. Bardzo proszę o rozwinięcie tego tematu. Mam jeszcze pytanie czy taka skarga jest składana w kancelari komorniczej czy w odpowiednim sądzie rejonowym

Skarga to nie jest właściwy instrument, należy wytoczyć powództwo przeciwegzekucyjne, na które jest 30 dni od daty zajęcia rzeczy.

Oj wydaje mi się, że to jest jednak skarga, ale zwał jak zwał tylko gdzie ja trzeba złożyć?

z internetu wyczytałem ,ze koszt takiej skargi to 100zł.
Co to takiego to powydztwo przeciwegzekucyjne

dzięki a reszta pytań???proszę o odpowiedź!

Witam serdecznie.Jestem nowa na tym portalu ,więc proszę o wyrozumiałość.

Mam pytanie dotyczące egzekucji komorniczej i nie wiem czy mogę je tutaj zadać?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Droga Pani przede wszystkim do Forum a nie czat. Jeżeli chce Pani zadać pytanie w kwestii egzekucji komorniczej to najlepiej:
1. przeszukać Forum czy odpowiedź już kiedyś nie padła w nurtującym Panią temacie
2. jeżeli jednak nie padła - założyć nowy temat w tym dziale, nie podpinać się pod cudze tematy.

Powrót