egzekucja komornicza

• Autor wątku Autor wątku wsopel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wsopel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. Mam wyrok sądu z klauzulą wykonalności. Zgłosiłem sprawę do komornika, który nic nie wyegzekwował. Osoba winna gotówkę nie pracuje, nie posiada żadnego majątku. Obecnie dowiedziałem się, że osoba ta zawarła związek małżeński. Jest aktualnie w ciąży. Jaka jest mozliwość wyegzekwowania należności z obecnego majątku współmałżonków? Czy można zająć np; wynagrodzenie współmałżonka? Czy te roszczenia mogą kiedyś ulec przedawnieniu i co ewentualnie należy uczynić aby przedawnieniu nie uległy? Czy można zająć np: "becikowe"?

wsopel napisał:
1.Jaka jest mozliwość wyegzekwowania należności z obecnego majątku współmałżonków? Czy można zająć np; wynagrodzenie współmałżonka?
2.Czy te roszczenia mogą kiedyś ulec przedawnieniu i co ewentualnie należy uczynić aby przedawnieniu nie uległy?
3.Czy można zająć np: "becikowe"?

1. Musiałbyś uzyskać klauzulę wykonalności na drugiego małżonka. A to jest niemożliwe. Więc i wynagrodzenia nie zajmiesz.
2. tak, 10 lat od umorzenia postepowania egzekucyjnego. Jeśli w miedzyczasie złożysz kolejny wniosek o wszczecie egzekucji, przerwiesz bieg terminu. I tak w koło, az do śmierci.
Moja rada: poczekaj kilka lat, może pójdzie do pracy, dorobi się majątku. Odsetki lecą lepsze niż na lokacie w banku.
3. Nie. Ale konto w banku tak - pomyslałeś o tym?

Dziękuje za szybką odpowiedź. o koncie pomyślałem ale wiem, że nie ma.

czy mam rozumieć, że jak dorobi się wspólnego majatku z mężem to wówczas będzie możliwa egzekucja?

Będziesz mógł zając ruchomości ( z tym, że mąż może negować zajęcie przez powództwo opozycyjne, w określonych przez przepis/y wypadkach) Poczekaj. Może zacznie pracować. Duży to dług z ciekawości.

jak dla mnie znaczący około 10 000,00 zł łącznie z odsetkami.

Warto czekać...aż się dłużnikowi polepszy i nie dopuścić do przedawnienia

Powrót