Egzekucja komornicza

• Autor wątku Autor wątku slavo6234
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

slavo6234

Użytkownik
Odpowiedzi
41
Witam ,

Mam takie pytanie . Komornik zawiadomił mnie o rozpoczęciu egzekucji we wrześniu i w tym piśmie widzę że naliczył sobie koszty komornicze odpowiednio za 3 kolejne miesiące wcześniej ( częściowo nie wpłacone alimenty ) zanim egzekucję rozpoczął i mnie o niej zawiadomił .Czy miał prawo naliczyć koszty za okres kiedy nie prowadził żadnej egzekucji ?

slavo6234 napisał:
Witam ,

Mam takie pytanie . Komornik zawiadomił mnie o rozpoczęciu egzekucji we wrześniu i w tym piśmie widzę że naliczył sobie koszty komornicze odpowiednio za 3 kolejne miesiące wcześniej ( częściowo nie wpłacone alimenty ) zanim egzekucję rozpoczął i mnie o niej zawiadomił .Czy miał prawo naliczyć koszty za okres kiedy nie prowadził żadnej egzekucji ?

W zawiadomieniu o wszczęciu postępowania egzekucyjnego komornik nie ustala kosztów...

Ok , chodziło mi o opłatę egzekucyjną , teraz może jaśniej .

Komornik pobiera od dłużnika tzw. opłatę stosunkową, której wysokość zależy od wysokości długu do ściągnięcia. W alimentach mamy prawie zawsze w chwili rozpoczęcia egzekucji zaległości w tył oraz raty bieżące w przód. Jeśli wierzyciel pisze wniosek do komornika o wszczęcie egzekucji alimentów zaległych za np. 6 wcześniejszych miesięcy oraz wszczęcie egzekucji alimentów bieżących to opłatę stosunkową wylicza się właśnie od tych 6 miesięcy zaległych alimentów.

Powrót