Egzekucja komornicza

• Autor wątku Autor wątku SABINA2009
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SABINA2009

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam!
Proszę o informacje

Mieszkam z mamą, synem i ojcem w mieszkaniu socjalnym. Od 10 lat mój ojciec płacił mi alimenty - oprócz tego, że jest moim ojcem i mieszkam z nim pod jednym dachem to nie prowadzimy wspólnego gospodarstwa domowego, nie posiadam jego nazwiska, a mama nie ma z nim ślubu. On utrzymuje się ze świadczeń dla bezrobotnych. Ja oraz mama pracujemy na umowę o pracę gdzie wspólnie zarabiamy około 5 tysięcy.

Ojciec zaciągnął około 500 tysięcy kredytu z banków, nie spłacał ich, sam zrezygnował z pracy. Zaczęły się wezwania na rozprawy (na których nie był), następnie otrzymał listy od komorników sądowych. Nie wiem co było w treści, gdyż nie miałam wglądu.

1. Czy jeżeli komornicy w piśmie napisali, że będą prowadzić egzekucję komorniczą w sposób wycenienia dóbr materialnych w mieszkaniu to czy mogą zająć rzeczy które nie są własnością dłużnika, a moją i mojej mamy?

2. Jeżeli tak to czy jest jakiś sposób na udowodnienie, że dana rzecz nie jest dłużnika? Nie posiadam ze wszystkich rzeczy/urządzeń w mieszkaniu paragonów.

3.Czy znacie Państwo paragrafy na które będę mogła się powołać podczas wizyty komorników, aby nie zajęli mojej własności?

4.Czy taki komornik będzie mógł chcieć zająć część mojej wypłaty?

5. Czy jest możliwość, aby taki dłużnik mógł odsiedzieć wyrok w więzieniu?
Na ile lat?

Proszę o pomoc.

SABINA2009 napisał:
4.Czy taki komornik będzie mógł chcieć zająć część mojej wypłaty?

nie, jeżeli dłużnikiem jest tylko ociec,

SABINA2009 napisał:
1. Czy jeżeli komornicy w piśmie napisali, że będą prowadzić egzekucję komorniczą w sposób wycenienia dóbr materialnych w mieszkaniu to czy mogą zająć rzeczy które nie są własnością dłużnika, a moją i mojej mamy?
tak może, ale wtedy korzystamy z art.841 kpc

Dziękuję za informację.

Powrót