Egzekucja komornicza

• Autor wątku Autor wątku paulin_aa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

paulin_aa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
W czerwcu ubiegłego roku dostałam mandat za brak biletu. W międzyczasie przyszedł nakaz zapłaty, ale gdzieś w natłoku spraw zapomniałam o jego zapłaceniu. Dzisiaj dostałam pismo o egzekucji komorniczej. Moje pytanie: czy jest szansa rozlozenia długu na raty? Jeśli tak to czy powinnam kontaktować się z wierzycielem czy od razu z komornikiem? I co jeśli wplacilabym teraz należny mandat wraz z odsetkami do wierzyciela? Czy cofnie to egzekucję komornicza?
Będę wdzięczna za pomoc.

Pogadaj z komornikiem. Przy czym jak wplacisz bezpośrednio wierzycielowi to możesz nieco zaoszczędzić na kosztach. Chociaż nie wiem czy ma to w tej chwili aż takie znaczenie.

digiton napisał:
Pogadaj z komornikiem. Przy czym jak wplacisz bezpośrednio wierzycielowi to możesz nieco zaoszczędzić na kosztach. Chociaż nie wiem czy ma to w tej chwili aż takie znaczenie.

A co zaoszczędzi ? W tym wypadku i przy tych kosztach - nic.

O rozłożenie na raty piszesz i prosisz wierzyciela "ugoda". Komornik sam takiej decyzji raczej nie podejmie.
Egzekucji już nie cofniesz, zapłacisz koszty egzekucji tak czy owak

Ostatnia edycja:
Nieco się przyoszczędzi. Jak zapłaci bezpośrednio komornikowi to będzie 15% nie mniej niż 1/10 przeciętnego wynagrodzenia, a jak wierzycielowi i ten umorzy postępowanie to 5% nie mniej niż 1/20. Coś tam jednak jest...

Powrót