Egzekucja komornicza

• Autor wątku Autor wątku pom pom pyk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pom pom pyk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam mam problem..dobre pare lat temu mialem do zaplaty zadośćuczynienie dla pewnej''poszkodowanej'' firmy oczywiscie plus koszta sadowe,grzywna etc.Oczywiscie wszelkie koszta zostały przezemnie pokryte.Po pieciu latach firma w ktorej pracuje dostaje pismo ,ze częśc zarobionych przeze mnie pieniedzy ma zostac przekazana komornikowi dotyczacej oczywiscie tej sprawy powyzej..Co sie okazuje..? 30zł zostało nie wpłacone(kwota oczywiscie dla mnie niewiadoma za co i po co) dla ''poszkodowanej'' firmy i z tej kwoty dochodza koszta sadowe,koszty egzekucji itp itp..wychodzi prawie 700zł..problem w tym ze posiadam wszelkie odcinki dotyczace wplat do sadu , a wpłaty do ''pokrzywdzonej'' przeze mnie firmy nie.. co robic w takiej sytuacji..? czy w ogole jest mozliwe zeby z kwoty 30zl zadośćuczynienia jest mozliwe ze plus te wszelkie koszta wyszło 700zł..?(nie dostałem zadnego pisma odnosnie rozprawy ,ani tez tego ze jestem winny komus jakies 30zł..)

Wskazany kontakt się z wierzycielem i wyjaśnienie co to za kwota te 30 zł.

Zmieniałeś adres zamieszkania ? Rozumiem że od komornika nie masz żadnych pism.

Złożyć pozew przeciw egzekucyjny - pozbawienie klauzuli wykonalności powołać się na czynności dokonane - termin 7 dni od otrzymania wszczęcia egzekucji patrz pouczenie 2-ga strona pisma od komornika - jeżeli pisma nie doręczono lub wadliwie doręczono wskazać to w piśmie odwoławczym nie zapomnieć dodać wniosek o zabezpieczenie poprzez wstrzymanie egzekucji.

2 tak jest możliwe dłużnik ma prawo dochodzić każdej kwoty nawet 1zl a koszty egzekucyjne zastępstwa oplaty i koszty poszukiwan itp to już inna bajka a kwota uzbiera się kosmiczna która obciąża dluznika

3 trochę tez dla mnie wkurzające - ale wierzyciel nie musi się upominać jeżeli kwoty zasadzone są znane. Ba nawet nie musi podawac konta bankowego - tak naprawdę nic nie musi nie może tylko odmówić przyjęcia zapłaty

Jeżeli dokonano wpłat zgodnie z wyrokiem to są duże szanse na wygranie sprawy przeciw egzekucyjnej. - dłużnik nie ma prawa zadąć więcej niż mu się należy. komornik nie będzie badał zasadności wydania wyroku bo on jest od egzekucji i jest związany wnioskiem wierzyciela. to na twojej głowie jest ten wniosek obalić i masz na to tylko 7 dni. 30zl to akurat oplata za zastępstwo procesowe - może zapomialo to uregulować - etyka radców prawnych nie wszystkich dotyczy
lub zapomiano o zasadzonych odsetkach ktore to w zaokragleniu daly taka a nie inna kwotę

Powrót