egzekucja komornicza

• Autor wątku Autor wątku kama0811
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kama0811

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
W najblizszym czasie z mojego wynagrodzenia komornik dokona zajęcia na poczet spłaty długu jaki posiadam w banku. Mam pytanie czy komornik może zając i sprzedać mieszkanie które należy do mnie i męża posiadamy wspólność majatkową. Długi dotyczą tylko mojej osoby.

Jest taka możliwośc, jeśli dług jest wysoki i nie wystarczy zaspokajanie wierzyciela z innych praw majątkowych. Jednakże wierzyciel musi najpierw złożyc wniosek o nadanie klauzuli wykonalności na małżonka przedstawiając pisemny dowód na dokonanie czynności będącej powodem powstania długu za jego zgodą.

Do dochodzenia zaspokojenia z majątku wspólnego Taka zgoda nie jest wymagana. KLauzula wykonalnosci jesli nie jest nadana na małzonka dłuznika z ograniczeniem do majatku wspólnego to wierzyciel ( Bank ) może wystapić o ustanowienie rozdzielności majatkowej małzeńskiej i zająć udziały w tym mieszkaniu nalezace do dłuznika. Oczywisce samo zajęcie powoduje kłopot dla obojga małzonków bo kto zechce takie udziały kupić w przypadku chęci zbycia. To samo bank nie ma nadziei na skuteczna licytację. Taki stan może trwac az do momentu porozumienia z bankiem lub nawet latami byc nierozwiązalny. I tu sa jeszcze rózne wyjscia z tej patowej sytuacji. ale nie ma tu miejsca aby o tym pisać

Tylko wtedy nie jest to już majątek wspólny...łatwiej chyba nadać klauzulę wykonalności na małżonka i zaspokajać się ze wspólności.. co do żądania ustanowienia rozdzielności to czy są jakieś nowe regulacje w KRO bo wiem, że były w nim jakieś istotne zmiany..:)

Dziekuję serdecznie za wyjaśnienie. Pozdrawiam

witam mam pytanie, jak wygląda egzekucja kredytowa jeśli ktoś dostał wyrok 2 lat "przesiedział" czy i jak długo musi go spłacić tzn kiedy nastepuje przedawnienie w takim wypadku????

Powrót