egzekucja komornicza

• Autor wątku Autor wątku pokrzywka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pokrzywka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,

mam pytanie dotyczące aukcji komorniczej mieszkania. Po przysadzeniu własności i jego uprawomocnieniu muszę złożyć wniosek o eksmisje, pomimo tego ze mieszkanie jest niezamieszkane. Dowiedziałam się, że po przysadzeniu własności to ja jako właściciel zaczynam płacić czynsz. Teraz moje pytanie, co się stanie w przypadku kiedy w międzyczasie(czyli przed wnioskiem o eksmisje) wprowadza się tam już byli właściciele mieszkanie (ponieważ będą mieli jeszcze klucze) - czy w tym przypadku będąc właścicielem ale nie mogąc wprowadzić się do mieszkania muszę płacić czynsz i wszystkie inne media?
Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam

Tak, musi Pani płacić, ale przysługuje Pani roszczenie odszkodowawcze wobec dotychczasowych właścicieli, jeżeli uniemożliwiają normalne korzystanie z własności.

Odpowiedzią jest przepisu art. 993 k.p.c.
§1. Jeżeli przybicie nie następuje niezwłocznie po ukończeniu przetargu, sąd na wniosek licytanta, który zaofiarował najwyższą cenę, może, w wypadku gdy zarządcą jest dłużnik, odjąć mu zarząd i ustanowić innego zarządcę.
§2. Po przybiciu sąd wyda zarządzenie, o którym mowa w paragrafie poprzedzającym, na wniosek nabywcy lub uczestnika postępowania. Nabywca może być na własne żądanie ustanowiony zarządcą, jeżeli oprócz rękojmi złożył w gotówce nie mniej niż piątą część ceny nabycia albo jeżeli do tej wysokości przysługuje mu prawo zaliczenia swej wierzytelności na poczet ceny nabycia.
§3. W razie wygaśnięcia skutków przybicia bez równoczesnego umorzenia egzekucji sąd wyda postanowienie co do osoby zarządcy, jeżeli dotychczasowym zarządcą był nabywca.

Oczywiscie powodzenia w egzekucji z osob, którym zlicytowano nawet mieszkanie.

Fasz napisał:
Oczywiscie powodzenia w egzekucji z osob, którym zlicytowano nawet mieszkanie.
dlaczego powodzenia?
Jeżeli mieszkanie zostało sprzedane za kwotę przekraczającą wysokość wszystkich długów to nie widzę najmniejszego problemu z odzyskaniem należności z wierzytelności zwrotu.

Powrót