Egzekucja komornicza

• Autor wątku Autor wątku Brodzka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Brodzka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry
Piszę w imieniu syna /posiadam pełnomocnictwo wydane przez notariusza/.
Syn dostał od komornika sądowego zawiadomienie o wszczęciu egzekucji na podstawie wyroku wydanego przez Sąd rejonowy w 2022 roku o zapłatę wierzytelności do banku PKO.. Ma przedstawić komornikowi wykaz majątku,, konto bankowe na które wpływa wypłata i tu jest problem, bo wypłata wpływa na moje konto, syn nie jest przypisany do tego konta, nie ma upoważnienia ani pełnomocnictwa. Czy to konto muszę podać komornikowi? Co się stanie z moim kontem?, Poza tym myślałam o przejęciu tego zadłużenia na siebie, ale mam ogłoszoną upadłość konsumencką, spłacona, mam postanowienie sądu o jej spłaceniu. Czy mogę podjąć rozmowę z komornikiem o tym.
Pozdrawiam Marzena

Pan komornik nie zajmie Pani konta bankowego z uwagi na fakt, iż to nie na Panią jest tytuł wykonawczy i egzekucja,,, jednak w wykazie majątku syn wskazuje środki z wynagrodzenia za pracę oraz inne składniki majątku... Z drugiej strony należy rozważyć zapis art. 300 § 2 k.k. Kto, w celu udaremnienia wykonania orzeczenia sądu lub innego organu państwowego, udaremnia lub uszczupla zaspokojenie swojego wierzyciela przez to, że usuwa, ukrywa, zbywa, darowuje, niszczy, rzeczywiście lub pozornie obciąża albo uszkadza składniki swojego majątku zajęte lub zagrożone zajęciem, bądź usuwa znaki zajęcia, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

Czy syn otrzymał zajęcie wynagrodzenia za pracę ? Pismo takowe komornik kieruje do zakładu pracy... Obowiązuje kwota wolna od zajęcia, która w tym roku 2026 wynosi 3604,00 zł dotyczy to zajęcia wynagrodzenia jak również na rachunku bankowym...

Brodzka napisał:
Dzień dobry
Piszę w imieniu syna /posiadam pełnomocnictwo wydane przez notariusza/.
Syn dostał od komornika sądowego zawiadomienie o wszczęciu egzekucji na podstawie wyroku wydanego przez Sąd rejonowy w 2022 roku o zapłatę wierzytelności do banku PKO.. Ma przedstawić komornikowi wykaz majątku,, konto bankowe na które wpływa wypłata i tu jest problem, bo wypłata wpływa na moje konto, syn nie jest przypisany do tego konta, nie ma upoważnienia ani pełnomocnictwa. Czy to konto muszę podać komornikowi? Co się stanie z moim kontem?, Poza tym myślałam o przejęciu tego zadłużenia na siebie, ale mam ogłoszoną upadłość konsumencką, spłacona, mam postanowienie sądu o jej spłaceniu. Czy mogę podjąć rozmowę z komornikiem o tym.
Pozdrawiam Marzena
od kiedy taka sytuacja występuję,
greg75 napisał:
Z drugiej strony należy rozważyć zapis art. 300 § 2 k.k. Kto, w celu udaremnienia wykonania orzeczenia sądu lub innego organu państwowego, udaremnia lub uszczupla zaspokojenie swojego wierzyciela przez to, że usuwa, ukrywa, zbywa, darowuje, niszczy, rzeczywiście lub pozornie obciąża albo uszkadza składniki swojego majątku zajęte lub zagrożone zajęciem, bądź usuwa znaki zajęcia, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
nie tak szybko, jeżeli powyższa sytuacja trwa przed wydaniem wyroku zasądzającego na rzecz PKO, to ja tu nie widzę przesłanek do tego artykułu.

robinson21 napisał:
jeżeli powyższa sytuacja trwa przed wydaniem wyroku zasądzającego na rzecz PKO, to ja tu nie widzę przesłanek do tego artykułu
Czy faktycznie takie jest orzecznictwo?
Bo ja bym oczekiwał, że ten artykuł znajdzie zastosowanie jeśli tylko sytuacja powstała po zaciągnięciu kredytu

Powrót