egzekucja komornika po uchyleniu przez Sąd klauzuli wykonalności

• Autor wątku Autor wątku bercisław
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bercisław

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam, borykam się z takim problemem i proszę o radę co zrobić.
Wiadomo najpierw dług, windykacja po 11 latach ciszy, nakaz zapłaty z e-sądu wysyłany pod niewłaściwy adres., klauzula wykonalności i komornik.
Dzięki radom forumowiczów doprowadziłem do uchylenie nadania klauzuli wykonalności która została wydana 22/8/2012. Złożyłem sprzeciw do nakazu zapłaty.
W międzyczasie firma windykacyjna (ultimo) przesłała do komornika wniosek o umorzenie postępowania windykacyjnego. Po prostu firma ultimo dostała z e-sądu postanowienie o uchyleniu nadania klauzuli wykonalności, wiedzieli że złożyłem sprzeciw, wiedzą że nastąpiło przedawnienie zadłużenia i postanowili wycofać się z pozwu.
I teraz mój problem. Komornik przysłał mi postanowienie o umorzeniu egzekucji na wniosek ultimo ale naliczył sobie opłatę stosunkową 5% co daje ok 3 tys złotych. Czy komornik może żądać tej opłaty skoro Sąd uchylił klauzulę wykonalności w całości??????

W temacie o presco kilka razy opisywaliśmy, co należy zrobić.
Ostatnio w kilku punktach wypisał to Bedek.
Również na forum w temacie coś jakby niedoręczenie nakazu znajduje się przyklejone uzasadnienie sądu we Wrocławiu. Czytając jego treść dojdziesz do tego, co trzeba zrobić.
W skrócie - wnieść skargę na czynność komornika wraz ze zmianą postanowienia, co do umorzenia oraz co do obciążenia wierzyciela kosztami niecelowej egzekucji.

czyli rozumiem ze w tym przypadku (uchylenie klauzuli wykonalności) komornik nie ma prawa pobrać opłaty stosunkowej?

Według SO w Zamościu (na przykład ma), wg SR we Wrocławiu nie ma.

Według mnie nie ma i według SNu (chociaż nie wprost) też nie ma.

Dlatego pytanie zadałeś źle, prawo co do zasady ma, ale Ty masz prawo się z tym nie zgodzić. Ostatecznie, czy w tym konkretnym przypadku miał prawo, rozstrzygnie sąd.

No to jest normalnie kwadratura koła . Skoro mój przyjęty przez Sąd sprzeciw według prawa kasuje nakaz płatniczy to do czego odnieść się ma opłata stosunkowa komornika do skasowanego czyli wg prawa nieistniejącego nakazu?

Do tego, jak pisał wiele razy SN, że orzeczenie sądowe zaopatrzone w kl. wyk. to podstawa do żądania skutecznego spełnienia świadczenia i nie ma podstaw, aby się przed tym "migać".

Oczywiście wszystko zależy od okoliczności i coraz więcej komorników w ślad za strachem swoim i za strachem wierzycieli (gazety, RPO, UOKiK) woli nie obciążać dłużnika kosztami postępowania, to jednak orzecznictwo jest takie, że komornik co do zasady POWINIEN obciążyć, a dłużnik ma prawo ową decyzję kwestionować przed sądem.

Trzeba pamiętać, że nikt niczego Ci nie kasuje, używasz po raz kolejny skrótów myślowych, zapewne z braku PEŁNEJ wiedzy w temacie. Proszę więc abyś nie komentował "od siebie".

Bo na przykład moje odczucia są takie, że każdy dłużnik powinien płacić, a przedawnienie powinny być zupełnie wyjątkowe. Na szczęście, dla dłużnika, prawo jest inne.

Złożyłem po to sprzeciw bo jestem w stanie udowodnić że nie jestem dłużny zasądzonej kwoty. Chodzi mi tylko o to by komornik nie blokował mi konta sumą 3 tys jeżeli nie ma do tego podstaw

rafal_26 napisał:
Nakaz zapłaty w momencie wniesienia sprzeciwu UPADA z MOCY PRAWA!!!

wiec skoro upada i nie ma w tym momencie zasądzonego nakazu wiec komornik nie może naliczać opłat stosunkowych. No takie jest moje łopatologiczne myślenie. Zastanawiam się więc czy jeszcze raz rozmawia z komornikiem czy od razu składać skargę. Komornik naliczając opłatę sugerował się wnioskiem wierzyciela o umorzenie należności nie wiedział jeszcze o skutecznym wniesieniu sprzeciwu.

Ostatnia edycja:
Komornik swoje stanowisko przedstawił.

nakaz upada, ale nakaz był SKUTECZNY i WYKONALNY;

ok dziękuję. Dla mnie jest to jak większość przepisów bez sensu. Czyli daję komornikowi 3 tys i po sprawie w SR (sprzeciw został tam skierowany)(sprawę niewątpliwie wygram) wnioskuję o zwrot opłaty stosunkowej? Bo opłata stosunkowa to 5% kwoty której nie jestem winien. Czy lepiej wystosować skargę osobno nie czekając na sprawę ze sprzeciwu.
Windykacja też już wie że chcieli nienależną kwotę dlatego wnioskowali o umorzenie postępowania egzekucyjnego.

Zrób tak jak pisze Bedek przy okazji przeczytaj ostatnie orzeczenie TK o art. 49 ust. 2 ustawy o komornikach sądowych i uzupełnij argumentację.

Powrót