Egzekucja komornika z zapłaconego nakazu zapłaty

• Autor wątku Autor wątku Skolman
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Skolman

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Dostałem dziś pismo od komornika że wszczyna egzekucje , ma tytuł wykonawczy , wzywa do wyjawienia majątku , zajmuje konto bankowe, zajmuje wpłaty do skarbowego i takie tam

Dzała na podstawie nakazu zapłaty z klaululą wykonalności
dla firmy telekomunikacyjnej którą reprezentuje jakiś adwokat

Nakaz zapłaty wystawiony przez Sąd otrzymałem w styczniu 2010
wystawiny i wysłany pod koniec grudnia ( postępowanie upominawcze)
kwota 200 pare złotych + odsetki +koszty sądowe w kwocie 84,50
na rzecz powoda ( tu imie nazwisko właścicieli firmy )
termin 2 tygodnie
Wpłaciłem wszystko w terminie na konto powoda, dokładnie na konto jego firmy wraz z odpowiednim tytułem przelewu.

A dziś przychodzi pisemko o komornika o zapłatę tej należności
Dowiedziałem się z sekretariacie tej firmy, że owszem taki przelew odemnie otrzymali ale pani nic nie wie odsyła do adwokata.

Co mam zrobić ??
Czy wystarczy że przedstawię komornikowi potwierdzenie przelewu ?
Czy mogę napisać skargę na czynności komornika motywując je tak jak napisałem wyżej, czyli przedstawiam nakaz zapłaty i potwierdzenie przelewu...
???

Kto powinien poinoformować sąd i w jaki sposób o tym że należnośc została zapłacona ? Czy to ja dałem ciała ?

Pomocy

Art. 840 § 1 pkt 2 kpc - może Pan złożyć powództwo o pozbawienie tytułu wykonawczego wykonalności. Na podstawie z w/w przepisu.

Skolman napisał:
Czy wystarczy że przedstawię komornikowi potwierdzenie przelewu ?
Być może to wystarczy.
A jak nie to - należy złożyć pozew o jakim mowa wyżej.
Przepis prawny:
Art. 822. Komornik wstrzyma się z dokonaniem czynności, jeżeli przed jej rozpoczęciem dłużnik złoży niebudzący wątpliwości dowód na piśmie, że obowiązku swojego dopełnił albo że wierzyciel udzielił mu zwłoki. (...)
Wstrzymując się z dokonaniem czynności, komornik stosownie do okoliczności podejmie działania, które umożliwiają dokonanie czynności w przyszłości. O wstrzymaniu czynności i jego przyczynach komornik niezwłocznie zawiadomi wierzyciela. Na polecenie wierzyciela komornik niezwłocznie dokona czynności, która uległa wstrzymaniu.

W tym wypadku wstrzymanie się z dokonaniem czynności może dotyczyć całości postępowania egzekucyjnego.

Witam. odebrał Pan korespondencję w piątek, a zatem jest trochę czasu na by sprawę załatwić. Otrzymał Pan zawiadomienie o wszczęciu egzekucji, w tym zawiadomieniu jest informacja w pouczeniu ,że zgodnie z art. 795 kpc przysługuje Panu zażalenie na klauzulę wykonalności - TO JEST PODSTAWOWA INSTYTUCJA PRAWA PROCESOWEGO JEŚLI CHODZI O UCHYLENIE SKUTKÓW NADANIA KLAUZULI WYKONALNOŚCI. proszę złożyć pismo z tą podstawą prawną, załączyć dowód wpłaty i wnieść o uchylenie klauzuli wykonalności.
Jednocześnie warto podkreślić ,że w tym wypadku nie ma zastosowania art. 840 kpc, zgodnie bowiem z orzeczeniem SN z dnia 21 lipca 2010 r. Sygn. akt III CZP 47/10 podstawą powództwa opozycyjnego przewidzianą w art. 840 §
1 pkt 2 in fine k.p.c. jest nierozpoznanie przez sąd zarzutu spełnienia świadczenia, zgłoszonego przed zamknięciem rozprawy. Natomiast 822 kpc nie ma tu zastosowania.

Hasta longa napisał:
Sygn. akt III CZP 47/10
Czytał Pan uzasadnienie tego orzeczenia? Wydaje mi się że jednak nie...więc odsyłam do lektury.:rolleyes:

Czym innym jest oparcie powództwa opozycyjnego na zarzucie spełnienia świadczenia przed zamknięciem rozprawy, a czym innym na zarzucie spełnienia świadczenia po wydaniu tytułu wykonaczego.
Do tej drugiej sytuacji (której dotyczy ten temat) odnosi się chociażby ten fragment uzasadnienia w/w orzeczenia:
(...)chodzi tutaj o klasyczną podstawę powództwa opozycyjnego, opartego na zdarzeniu powodującym wygaśnięcie zobowiązania w postaci spełnienia świadczenia, zaszłym po zamknięciu rozprawy w sprawie, w której wydano przeciwko dłużnikowi tytuł wykonawczy

Z chęcią przeczytam również uzasadnienie twierdzenia że art. 822 kpc nie ma tutaj zastosowania.

Ostatnia edycja:
Postraszyłem trochę wierzyciela, że skieruję sprawe do sądu bo skoro zapłaciłem to czemu mnie ściga. Wierzyciel wysłał pismo do komornika o umorzenie postępowania. Dziś osobiście ide je sobie od komornika odebrać. Czy powinienem jeszcze czegoś dopilnować zamin zapomne o sprawie ?

Powrót