Egzekucja kontaktów z dzieckiem w UK

• Autor wątku Autor wątku jakrzy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jakrzy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Pracuje i mieszkam w Polsce, moja Ex, wyjechała w 2008r do UK.
W 2009r wystąpiłem w Sadzie o rozwód z winy ex ,nie będę rozpisywał się co było powodem w każdym razie wyrok rozwodowy zapadł w 2011r z winy ex i sad ustalił moje kontakty z młodsza córka, która przebywała i przebywa z matka w UK w ten sposób ze; Ja mam przywieźć córkę z UK do polski w okresie świątecznym, a następnie ją odwieźć do matki, natomiast matka ma przywieźć do mnie córkę w okresie wakacyjnym a następnie zabrać ja do UK.
No i na tym orzeczeniu się skończyło, o ile ja zabierałem i zabieram córkę, gdy święta przypadały jej ze mną, o tyle ex ani razu od rozwodu nie przywiozła mi dziecka, w okresie wakacyjnym.
Tutaj muszę dodać, iż w okresie świąteczny, córka ma 14 dni przerwy szkole , z czego niecałe 10 dni jest ze mną, natomiast w okresie wakacyjnym powinna spędzać ze mną ponad miesiąc czasu
W 2011 po wakacjach, gdy ex nie przywiozła dziecka, i nie nosiła się z zamiarem przywiezienia, wystąpiłem do sadu sądu rodzinnego o egzekucje kontaktów z dzieckiem.
Na rozprawie w 2012, Sędzia sugerowała abyśmy się dogadali i odroczyła sprawę do czasu porozumienia.
Porozumienie miedzy nami niby było... wymiana maili i zapewnienia ex, abym we wakacje 2012r to ja pokrył koszty transportu córki z UK do PL i s powrotem, a ona do roku zwróci mi te koszty, i ze od przyszłego roku tj. 2013, będzie przywoziła dziecko do mnie na wakacje.
No i na tym się skończyło. We wakacje 2013 nie zobaczyłem dziecka, ani obiecanego zwrotu kosztów za 2012r.
Złożyłem ponownie wniosek w sądzie rodzinnym o egzekucje kontaktów z dzieckiem. Tym razem mając na uwadze wcześniejsze doświadczenia z ex, domagałem się, aby sad na podstawie art 598kpc wyznaczył kare finansowa dla ex, jeżeli znów nie przywiezie dziecka (od dnia prawomocnego rozwodu, ani razu nie zastosowała się do orzeczenia sadu).
Rozprawa odbyła się w czerwcu b.r. na której adwokat ex, wyciągnął orzeczenie S.N.III Cz 25/13 z 22.05.2013 i art.8 (WE) Nr 2201/2003 z dnia 27.11.2003, z którego miało wynikać, iż właściwym sadem do rozstrzygnięcia tej sprawy nie jest Sąd Rodzinny w Polsce, a stosowny Sąd w UK.
Sad rodzinny odrzucił mój pozew o egzekucje kontaktów i jestem w kropce bo nie wiem co dalej mam robić..Nie stać mnie na adwokata w UK i wszelkie koszty z tym związane, Nie znam dobrze języka angielskiego abym mógł sam siebie reprezentować w sadzie w UK a tym bardziej nie stać mnie na to aby latać do UK na rozprawy.
Już teraz ponoszę znaczne koszty ponad 4 tys. za bilety, abym mógł przywieźć córkę do polski w okresie świątecznym i chociaż niecałe 10 dni nią spędzić. Niecałe 10 dni w ciągu roku, to zbyt mało, aby odbudować utracone relacje z córka.

Za wszelkie informacje i pomoc w tej sprawie, z góry dziękuje.

JK

Niestety Adwokat ex ma racje. Sadem wlasciwym do rozpatrywania takich spraw jest sad w kraju zamieszkania dziecka.

Eliss napisał:
Niestety Adwokat ex ma racje. Sadem wlasciwym do rozpatrywania takich spraw jest sad w kraju zamieszkania dziecka.

Nie zaprzeczam, szukam pomocy/informacji co moge zrobic i gdzie sie zwrocic, w tej sytuacji.

Hej jestem w podobnej sytuacji jak ty :( Wiesz już coś ?? Może wymienimy doświadczenia ?? Tylko że ja jeszcze niewiele wiem ale szukam.
Pzdr

Powrót