Egzekucja kosztów upomnienia po zapłacie

• Autor wątku Autor wątku agatka2860
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agatka2860

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam

mam problem z opłatą egzekucyjną. Urząd Skarbowy zrobił mi zajęcie egzekucyjne na koszty upomnienia (+oczywiście 100zł).
Zapłaciłam mandat z opóźnieniem ale dzień przed (10.10) otrzymaniem wezwania z kosztami upomnienia 16zł (11.10).
Wezwanie wyrzuciłam bo było już nieważne. Zapłaciłam tylko kwotę mandatu bo o kosztach egzekucyjnych nic nie wiedziałam.
Czy w tej sytuacji GITD może prowadzić egzekucję?
Napisałam do nich pismo z wnioskiem o uchylenie zajęcia egzekucyjnego. Czy to wystarczy?

znalazłam przepis
Dz.U.2022.479
art.15 § 2.
Koszty upomnienia obciążają zobowiązanego i, z zastrzeżeniem § 3, są pobierane na rzecz wierzyciela. Obowiązek uiszczenia kosztów upomnienia przez zobowiązanego powstaje z chwilą doręczenia upomnienia. Koszty te podlegają ściągnięciu w trybie określonym dla kosztów egzekucyjnych.

Jeżeli upomnienie było w momencie dostarczenia niezasadne to czy koszty egzekucyjne powinny być dochodzone?

Mam powiązane pytanie - gdzieś tam pominąłem jedną składkę ZUS w roku i tak się ona toczyła przez parę miesięcy aż zawiesiłam działalność - wtedy stała się wymagalna z tego co patrzę jak zus ją wyliczył.

Problem w tym, że ZUS mi wysłał jednym listem 3 upomnienia - za składki społeczne, oddzielnie za zdrowotne i oddzielnie za FP i FUP.
Naliczył od każdego z nich owe 16 zł.

Czy to prawidłowe postępowanie? Czy nie powinien naliczać tylko jednego kosztu upomnienia?

agatka2860 napisał:
Czy w tej sytuacji GITD może prowadzić egzekucję?
Tak.
agatka2860 napisał:
Zapłaciłam mandat z opóźnieniem ale dzień przed (10.10) otrzymaniem wezwania z kosztami upomnienia 16zł (11.10).

czyli upomnienie zostało doręczone a zatem

agatka2860 napisał:
Obowiązek uiszczenia kosztów upomnienia przez zobowiązanego powstaje z chwilą doręczenia upomnienia.

agatka2860 napisał:
Jeżeli upomnienie było w momencie dostarczenia niezasadne to czy koszty egzekucyjne powinny być dochodzone?

Tak, bo było zasadne w chwili wystawienia, bo rozumiem, że w chwili wystawienia należność nie była jeszcze uregulowana.

Powrót