Egzekucja listy do byłych mieszkańców

• Autor wątku Autor wątku renaultclio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

renaultclio

Użytkownik
Odpowiedzi
99
Kupiłem kilka lat temu dom, który poprzedni właściciel wcześniej wynajmował***. Ci*** nie mieszkają są wymeldowani a mimo to przy legitymowaniu za jazdę bez biletu dalej posługują adresem mojego domu. Przychodzą do nich różne wezwania od firm windykacyjnych. Listy zwykłe wrzucam do skrzynki pocztowej z adnotacją "adresat wyprowadził się kilka lat temu i jest wymeldowany". Problemem są listy polecone. Panie na poczcie twierdzą, że mogę poinformować w momencie doręczenia listonosza, że adresat nie mieszka, natomiast one nie mogą nic dopisywać na kopercie. Czy jeżeli dojdzie egzekucji np komornik będzie chciał spisać ich majątek to zawiadomi mnie jako właściciela nieruchomości o tym? Czy też włamie mi się do domu?
moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Prosiłbym o pohamowanie emocji :)
Usunąłem trzy posty, żaden nic nie wnosił, poza zbędnymi uwagami !

renaultclio napisał:
Czy też włamie mi się do domu?

Komornik prowadzący egzekucję, prowadzi ją z majątku dłużnika. Komornicy nie włamują się do domów, nawet jeśli to nieruchomość dłużnika - w takich przypadkach, jeśli zachodzi konieczność, przychodzą w asyście policji z ślusarzem. Polecam zapoznać się z ustawą o Komornikach Sądowych i egzekucji.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Podepnę się z zapytaniem, bo mam dokładnie ten sam problem: Ktoś podał mój adres zamieszkania, lub wynajmował mieszkanie jeszcze zanim je kupiłem (równo 20 lat temu). Podobnie jak w przypadku autora postu listy zwykłe firm windykacyjnych wrzucałem do "zwrotów", ostatnio przyszły już awiza listów poleconych (na drugim napisane, że to przesyłka sądowa). Panie na poczcie nie udzielą informacji chociażby kto był nadawcą a same na kopercie nie dopiszą, że "adresat nieznany". Zakładam, że to jakaś sprawa o zadłużenie, więc pewnie za jakiś czas sprawa trafi do komornika.. i tutaj jak napisał User Mass1910
Mass1910 napisał:
przychodzą w asyście policji z ślusarzem
Chciałbym zapytać, czy komornik ma obowiązek zweryfikowania poprawności danych adresowych, czy opiera się na dokumentach otrzymanych od wierzyciela? Czy może zająć ruchomości pod wskazanym adresem bez weryfikacji do kogo tak naprawdę należą?
Za wszelkie rady z góry dziękuję.

Zakładam, że to jakaś sprawa o zadłużenie, więc pewnie za jakiś czas sprawa trafi do komornika.
Nie trafi. Wpierw komornik musi doręczyć ewentualnemu dłużnikowi korespondencję sadową. Póki tego nie uczyni, sądowy tytuł do wszczęcia egzekucji nie uprawomocni się. Nawet jak dojdzie do wszczęcia egzekucji (tytuł może zostać doręczony kuratorowi osoby nieznanej z miejsca pobytu wyznaczonemu przez sąd na wniosek wierzyciela) to komornik i tak podejmie próby kontaktu (osobiście, pisemnie). Często zostawia w skrzynkach karteczki z prośbą o kontakt z kancelarią. Więc spokojnie.

Powrót