Egzekucja mandatu z 2000r.

• Autor wątku Autor wątku Elcia1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Elcia1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam
W dniu 08.03.2001r. wydano nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym (wniosek PKP z dn.07.03.2001r. dot. jazdy bez biletu w dn.03.06.2000r.).
Z niewiadomych przyczyn poczty dot. wydania nakazu nie odebrałam.
Dn. 29.09.2010r. dokonano przelewu wierzytelności na GPM VINDEXUS, dn. 14.06.2018r. Giełda Praw Majątkowych Vindexus S.A. złożyła wniosek o nadanie klauzuli wykonalności. Do w/w umowy przelewu wierzytelności Aneksem nr 1 z dn. 11.10.2012r. zmieniono umowę uzupełniając opis wierzytelności o opis tyt. wykonawczych. Oświadczeniem z dn. 18.04.2018r. strony uzupełniły dane wierzytelności wskazując sąd wydający nakaz zapłaty, datę wydania nakazu i sygnaturę akt.

Ponadto w dokumentach sądowych znalazłam wniosek PKP do SR z dn. 10.08.2010r. o nadanie klauzuli wykonalności nakazowi z dn. 08.03.2001r. ale tego nakazu w dokumentach nie znalazłam. Natomiast na dokumentach, które otrzymałam od komornika jest pod nakazem tekst " W imieniu Rzeczypospolitej Polskiej 1. Dnia 27.10.2010r. Sąd rejonowy stwierdza, że niniejszy tytuł uprania do egzekucji w całości oraz poleca wszystkim urzędnikom .... aby postanowienie niniejsze wykonały itd .... Tytuł wykonawczy wydano (tutaj są kropeczki - brak nazwy firmy) pełnomocnikowi powda (tak samo kropeczki brak danych) na zasadzie art. 777 par.1 kpc. Opłatę kancelaryjną 6zł pobrano. 2. zarządza od pozwanego na rzecz powoda 60zł tyt. kosztów zastępstwa procesowego w postępowaniu o nadanie klauzuli wykonalności.

Bardzo proszę o podpowiedź czy to oznacza że jest to klauzula wykonalności dla PKP i dlaczego nie było tego w aktach?

Czy to oznacza że nie ma przedawnienia roszczenia o zapłatę w związku z tym tytułem z 2010r. ?
Przez tyle lat kiedy pracowałam nikt się nie zainteresował żeby sciągnąc ten dług a teraz kiedy nie mam pracy to mnie ścigają po tylu latach ?
Co z odsetkami ? bo wychodzi 240zł i nadal sobie liczą dalej. A czytałam że po 3 latach już się nie należy.

Co mogę z tym fantem zrobić ?
Do jutra muszę dać odpowiedz komornikowi na pismo bo zawiadomienie o wszczęciu egzekucji dostałam 07.09.18

Proszę pomóżcie
Pozdrawiam
Ela

Na "Wezwanie dłużnika (czyli mnie) do złożenia wyjaśnień w trybie art.801 kpc" - czyli mam się wyspowiadać z nr rach, ruchomości nieruchomości, itp i

Czy to oznacza że roszczenie się nie przedawniło ?
Odsetki to rozumiem przedawniają się po 3 latach.

Ostatnia edycja:
W mojej ocenie należność główna nie jest przedawniona - postępowanie klauzulowe w 2010 skutecznie przerwało bieg. Przedawniona jest część odsetek. Wezwałbym wierzyciela do ograniczenia egzekucji odsetek. Jak nie ograniczy to pozew o którym mowa w #2.

Czy w jednym pozwie do Sądu mogę wnioskować o pozbawienie tytułu egzekucyjnego klauzuli wykonalności wraz z wnioskiem o zabezpieczenie pozwu przez zawieszenie postępowania egzekucyjnego na skutek przedawnienia nakazu a w przypadku oddalenia wniosku o ograniczenie egzekucji odsetek do lat 3. I jak wyliczyć te odsetki - czy to są odsetki ustawowe ?
Czy pisma mogę wysłać listem poleconym ?

Elcia1 napisał:
Czy w jednym pozwie do Sądu mogę wnioskować o pozbawienie tytułu egzekucyjnego klauzuli wykonalności wraz z wnioskiem o zabezpieczenie pozwu przez zawieszenie postępowania egzekucyjnego na skutek przedawnienia nakazu a w przypadku oddalenia wniosku o ograniczenie egzekucji odsetek do lat 3. I jak wyliczyć te odsetki - czy to są odsetki ustawowe ?

POZEW
o pozbawienie wykonalności tytułu wykonawczego w części, dotyczącej odsetek od należności głównej wraz z wnioskiem o ustanowienie zabezpieczenia pwódzctwa przeciwegzekucyjnego przez zawieszenie egzekucji komorniczej.

Działając na podstawie art. 840 k.p.c., wnoszę o:

1. pozbawienie w części wykonalności nakazu zapłaty wydanego przez Sąd Okręgowego w Warszawie z dnia …………………… roku, sygn. akt ……………, zaopatrzonego w klauzulę wykonalności z dnia …………………… roku, zasądzającego od powoda …………… na rzecz ……………… zamieszkałego w …………… kwotę ………… zł (słownie: …………………… złotych) wraz z odsetkami ustawowymi liczonymi od dnia ………… roku do dnia zapłaty
2. zasądzenie od pozwanej na rzecz powoda kosztów procesu według norm przepisanych
3. przeprowadzenie rozprawy również pod nieobecności powoda
4. udzielenie zabezpieczenia przez zawieszenie postępowania egzekucyjnego prowadzonego przez Komornika Sądowego …………….. w sprawie …………… przeciwko …………, sygn. akt …………… do czasu prawomocnego rozpoznania niniejszej sprawy.

Elcia1, powiesz jak to się dalej u Ciebie toczy? Co się dzieje w tej sprawie?
Jeszcze powiedz proszę, miałaś wgląd do swoich akt?

Czy jeśli sygnatura akt wskazuje, że są one w archiwum, to można mieć do nich dostęp przez portal e-sad?

Powrót