egzekucja mimo zapłaconej grzywnej

• Autor wątku Autor wątku dx5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dx5

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Grzywną sądową zapłaciłem 06.05 - około miesiąc po terminie. Niestety dzisiaj otrzymałem od komornika informację o wszczęciu egzekucji datowanej na 30.04.
Od piątku też mam zajęte konto. Proszę o informację co robić by anulować egzekucję. Gdzie i jakie pisma mam napisać. Co zrobić by uniknąć kosztów komorniczych i by moje konto zostało odblokowane. Najgorsze by było to, że komornik zabierze jeszcze raz pieniądze i przez długi czas będę je odzyskiwał.

Poinformuj komornika o wpłacie. Niestety nie ominą się koszty komornicze w wysokości 1/20 średniej krajowej, około 150 złotych.

Niestety komornik twierdzi ,że koszty egzekucji to 8%, czyli około 250PLN od 3000. Proszę o informacje na co się powołać i czy lepiej wpłacić na konto komornika koszty, czy poprosić bank by zajął pieniądze.

Komornik dobrze twierdzi (8% przy egzekucji z rachunku) ale nie odpowiada na to pytanie, na które trzeba. Albo ty źle pytasz. Należy iść do komornika, złożyć wniosek o umorzenie, pokazać dowód wpłaty. Komornik to sprawdzi i umorzy, i obciąży kosztami 5% min 1/20 średniej krajowej. Wszystko jest w ustawie o komornikach sądowych i egzekucji.

Niestety on już moją wpłatę miał w systemie odnotowaną. Brakuję mu jakieś 3,6 na poczet grzywnej no i jego kosztów egzekucji, i twierdzi ,że dlatego kosztu muszą wynieść 8% , a najlepiej by je ściągnąć z konta. Z tego powodu nie wiem co robić.

Ile mu brakuje? Chyba chce cię naciągnąć.

Sprawdziłem i niestety to mój błąd. Zapłaciłem przez pomyłkę o 3,6 PLN za mało. Komornik też twierdzi ,że skoro egzekucja nastąpiła 30.04 ,a ja zapłaciłem 6.05 oraz 3,6 PLN 14.05 to jego koszty egzekucji wynoszą około 450 PLN.
Świetnie po prostu jestem totalnie załamany.

Komornik niech sobie twierdzi, skoro myśli że na głupiego trafił i go skroi. Ty pokaż dowody wpłat, komornik winien umorzyć i naliczyć koszty jak wskazałam.

Powrót