Egzekucja na podstawie Konwencji Haskiej

• Autor wątku Autor wątku Tata12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tata12

Użytkownik
Odpowiedzi
104
Mieszkam w Polsce. Moja była żona wywiozła dzieci do Niemiec bez mojej zgody. Sąd w Niemczech na mój wniosek nakazał dzieciom powrót do polski w trybie Konwencji Haskiej. Jeden z punktów wyroku mówi, że, "Pozwana ponosi koszty postępowania wraz z kosztami egzekucyjnymi oraz kosztami sprowadzenia." Niemiecki komornik sądowy próbował wyegzekwować wyrok, ale mu się nie udało. Teraz za nieudaną egzekucję żąda ode mnie zapłaty za poniesione koszty egzekucji . Matka z dziećmi dalej mieszka w Niemczech pod znanym adresem. Dlaczego komornik każe mi płacić za swoją bezradność i co mam zrobić z otrzymanym rachunkiem?

Niestety musisz zaplacic, masz prawo ubiegac sie o zwrot pieniedzy od bylej zony.

A coś więcej na ten temat. Bo chyba prawo nie działa na zasadzie odwrotności. Skoro sąd w wyroku podał, że powódka ponosi koszty egzekucji, a ja mam płacić, to tak jakbym dostał do zapłacenia grzywnę i domagał się pieniędzy.

Przed jakim sadem byla sprawa?
Familiengericht?

Kommt es in einer Streitsache zu einem Urteil, so hat im Regelfall der Unterliegende sämtliche Kosten des Verfahrens (Gerichtskosten, Anwaltskosten, sowie sonstige Kosten .. Zeugen, gerichtliche Gutachten ...) zu tragen.
Das bedeutet, dass der Verlierer dem Sieger des Prozesses sowohl seine Anwaltskosten, als auch die Gerichtskosten erstatten muss. Zahlt der Unterliegenden -aus welchen Gründen auch immer- nicht, läuft dieser Erstattungsanspruch ins Leere und Anwaltskosten und Gerichtskosten sind durch den Mandanten selbst zu tragen.(z.B. bei Zahlungsunfähigkeit)

Pierwsza rozprawa w Amtsgericht, in der Familiensache. Druga odwoławcza w Oberlandesgericht.

Ostatnia edycja:
Jeżeli w trakcie sporu w wyroku, to zazwyczaj strona przegrywająca ponosi wszystkie koszty (koszty sądowe, opłaty adwokata, i inne koszty sądowe .. świadkowie, opinie ...) do.
Oznacza to, że przegrany musi zgłosić do zwycięzcy procesu, zarówno adwokata opłaty i koszty sądowe.Strona przegrywająca płaci bez względu na przyczynę, nawet zarzut ten zwrot nie ma znaczenia i kosztów obsługi prawnej i kosztów sądowych są ponoszone przez klientów samych. At (np.
Tak wygląda tłumaczenie poprzez Google

Tak myslalam, niestety w De jest takie prawo, ze jesli strona przegrana nie moze zaplacic kosztow procesu (bo np. nie ma z czego) to te koszty musi pokryc strona, ktora proces wygrala.

Myslalam, ze znasz niemiecki, google pisze bzdury i nie tlumaczy.

Jezeli podczas procesu dojdzie do wyroku, to strona przegrana ponosi zazwyczaj wszystkie koszty procesowe (adwokatow, koszty sadowe, etc) Tzn, ze przegrany musi zwrocic zwyciestwy koszty adwokata i inne koszty sadowe. Jesli przegrany nie placi -obojetnie z jakich przyczyn- wygrany traci prawo do odzyskania pieniedzy i musi pokryc wszystkie koszty sadowe

Mozesz sprobowac sie odwolac, argumentujac, ze nie masz takiej kwoty (ale musisz to udowodic) ewentualnie poprosic o rozlozenie na raty, ale w zadnym wypadku nie mozesz tego ignorowac

Powrót