P
pomponiusz
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 10
Szanowni Państwo,
moja żona dwa miesiące temu przestała uiszczać alimenty na córkę.
W 2000r. sąd orzekł alimenty w wysokości 400 zł.
W 2005r. sąd podniósł alimenty do 500 zł.
W 2010r. sąd podniósł alimenty do 600 zł.
Oryginał najnowszego wyroku zgubił się, ale posiadam starsze (2000, 2005).
Mam zatem dwie drogi:
a) Wniosek o ponowne wydanie tytułu wykonawczego z 2010 w miejsce utraconego,
b) Pozew o podwyższenie alimentów (i tym samym uzyskanie nowego, tj. czwartego z rzędu, tytułu wykonawczego).
Słyszałem, że komornicy polecają drogę (b), bo jest szybsza.
Czy nowszy tytuł wykonawczy automatycznie uchyla stary?
Jeśli nie, to wszystkie tytuły (2000, 2005, 2010) mają jednakową moc prawną i istnieją obok siebie. Mogę zatem przedłożyć komornikowi inny wyrok (np. z 2005r.) i tymczasowo zadowolić się alimentami w mniejszej kwocie, a w międzyczasie wystąpić do sądu z wnioskiem (a)*.
Czy w przyszłości na podstawie ponownie wydanego wyroku z 2010r. będę mógł wyegzekwować różnicę (600 - 500 = 100 zł)?
*Pozwoli to na bieżący przypływ gotówki, bo najprawdopodobniej komornik szybciej zacznie ściągać dług niż zostanie wyznaczona i zakończy się rozprawa z wniosku (a).
Będę wdzięczny za odpowiedź.
Z poważaniem,
Marek
moja żona dwa miesiące temu przestała uiszczać alimenty na córkę.
W 2000r. sąd orzekł alimenty w wysokości 400 zł.
W 2005r. sąd podniósł alimenty do 500 zł.
W 2010r. sąd podniósł alimenty do 600 zł.
Oryginał najnowszego wyroku zgubił się, ale posiadam starsze (2000, 2005).
Mam zatem dwie drogi:
a) Wniosek o ponowne wydanie tytułu wykonawczego z 2010 w miejsce utraconego,
b) Pozew o podwyższenie alimentów (i tym samym uzyskanie nowego, tj. czwartego z rzędu, tytułu wykonawczego).
Słyszałem, że komornicy polecają drogę (b), bo jest szybsza.
Czy nowszy tytuł wykonawczy automatycznie uchyla stary?
Jeśli nie, to wszystkie tytuły (2000, 2005, 2010) mają jednakową moc prawną i istnieją obok siebie. Mogę zatem przedłożyć komornikowi inny wyrok (np. z 2005r.) i tymczasowo zadowolić się alimentami w mniejszej kwocie, a w międzyczasie wystąpić do sądu z wnioskiem (a)*.
Czy w przyszłości na podstawie ponownie wydanego wyroku z 2010r. będę mógł wyegzekwować różnicę (600 - 500 = 100 zł)?
*Pozwoli to na bieżący przypływ gotówki, bo najprawdopodobniej komornik szybciej zacznie ściągać dług niż zostanie wyznaczona i zakończy się rozprawa z wniosku (a).
Będę wdzięczny za odpowiedź.
Z poważaniem,
Marek