Egzekucja należności po przedawnieniu. Komornik

• Autor wątku Autor wątku Sluk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sluk

Użytkownik
Odpowiedzi
65
Dostałam pismo od firmy windykacyjnej za mandat z 2001 ( 21-10- 2001) r opatrzony klauzulą wykonalności w 2018 (23-07-2018 ) r. Pismo dostałam w pt a w zeszłym tygodniu komornik zajął mi konto i zabrał kwotę 800 zł, jeszcze przed tym jak to pismo od firmy windykacyjnej dostałam, w którym oczywiście była informacja o egzekucji należności Dowiedziałam sie o tym podczas zakupów kiedy okazało się ze mam zablokowany rachunek bankowy. Nigdy nie dostałam pisma o klauzurze wykonalności , ponieważ od 5 lat mieszkam pod innym adresem, ba nigdy nie dostałam żadnego pisma z pkp. Klauzure wykonalności nadal referendarz sądowy juz po przedawnieniu . Proszę mi powiedzieć czy jest możliwość odzyskania tych pieniedzy, jesli zostaly one już ode mnie pobrane? Jakie pismo i gdzie ewentualnie mogłabym wyslac. Czy jest możliwość przywróceniu wniosku do złożenia sprzeciwu jesli klauzura wykonalności została nadana w lipcu , komornik pobrał juz kwotę 800 zł a ja pisma nie dostałam ze względu na inny adres zamieszkania? Co ja mam zrobic ? Pismo od firmy windykacyjnej dostałam w piątek, czyli mam 7 dni na złożenie sprzeciwu jesli sie nie mylę , wiec czas mnie troszkę goni . Bardzo prosze o pomoc. Wyczytałam tez ze mozna złożyć skargę na referendarza sądowego bo wydał klauzure wykonalności po przedawnieniu a ona klauzura wykonalności do mnie nie doszła. Tylko nigdzie nie mogę znaleść wzoru jak taką skargę mozna złożyć.
Sprzeciw od nakazu zapłaty mam złożyć do firmy windykacyjnej w terminie 7 dni , czy do sądu który ten nakaz wydał ? Pomóżcie proszę bo czas mnie goni . Nie jestem obeznana w tych tematach bo nigdy nie mialam długów a juz sie zdarzyło ze mialam zapłacić jakiś mandat to go placilam. Tego mandatu autentycznie nie pamiętam , moze to zbyt odległy czas !! Ale tu jest przedawnienie. Jeszcze prowadzę działalność która teraz zamykam i od 2 miesięcy nie miałam wpływu na konto , a jak 3 klientów opłaciło mi zaległe faktury na kwotę 3 tys po prawie 3 miesiącach to komornik zabrał 800 zł jak i tak jestem na etapie szukania pracy i każda kasa jest mi potrzebna.

Ostatnia edycja:
Roszczenie wcale nie musiało ulec przedawnieniu. Nie piszesz kiedy wierzyciel złożył pozew i kiedy otrzymałaś nakaz zapłaty. A to ważne by ustalić, czy upłynął czas wymagany do uznania roszczenia za przedawnione.

amadis napisał:
Roszczenie wcale nie musiało ulec przedawnieniu. Nie piszesz kiedy wierzyciel złożył pozew i kiedy otrzymałaś nakaz zapłaty. A to ważne by ustalić, czy upłynął czas wymagany do uznania roszczenia za przedawnione.

nakaz zapłaty był ze stycznia 2001 a mandat sam był wystawiony w grudniu 2000 roku., natomiast klauzura wykonalności w lipcu 2018 roku , czyli od nakazu zapłaty minęło prawie 18 lat. Czyli wg mnie przedawnione, czy sie mylę?

amadis napisał:
Uległo przedawnieniu.
czyli sprzeciw od nakazu zapłaty ? I zaznaczyć ze w lipcu nie dostałam pisma z klauzulą wykonalności?

Nie sprzeciw. Trzeba wyeliminować z obiegu tytuł wykonawczy na podstawie którego komornik prowadzi egzekucję. Czyli powództwo z art. 840 kpc w zw. z art. 125 kc.

amadis napisał:
Nie sprzeciw. Trzeba wyeliminować z obiegu tytuł wykonawczy na podstawie którego komornik prowadzi egzekucję. Czyli powództwo z art. 840 kpc w zw. z art. 125 kc.

tez o tym myślałam tyle ze wcześniej dostałam informacje ze nie mozna wnieść pozwu opozycyjnego jeśli kwota została wyegzekwowana. Miało by to sens jeśli komornik nie zabrał całej sumy a tu zanim dostałam pismo po kontakcie z komornikiem , z konta komornik zabrał juz cała należność .

Ostatnia edycja:
To co zostało wyegzekwowane, powinno zostać zwrócone. Innymi słowy, Twój dotychczasowy wierzyciel stanie się Twoim dłużnikiem.

amadis napisał:
To co zostało wyegzekwowane, powinno zostać zwrócone. Innymi słowy, Twój dotychczasowy wierzyciel stanie się Twoim dłużnikiem.
Cala suma została zabrana a w tym paragrafie jest wyraźnie napisane ze pozew ma sens jeśli nie wszystko zostało wyegzekwowane, albo z chwilą gdy pozew trafił do sadu i dopiero komornik zajął należność . A tu tak jak pisałam kasę zabrał i dopiero sie o tym dowiedziałam wiec pozew przedegzekucyjny pewnie zostałby odrzucony .
No ok a czy mozna złożyć to i to?

No nie mozna :) bo tak jak pisałam ten pozew tyczy tylko sie długu który nie jest juz pobrany w całości.

Ostatnia edycja:
amadis napisał:

Na jakiej podstawie, skoro nie da się zrobić opozycyjnego do już wyegzekwowanej części?

Powrót