Egzekucja należności za wynajem

• Autor wątku Autor wątku Gotszalk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gotszalk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
Wynajmuję legalnie mieszkanie (meldunek, rejestracja umowy najmu w US). W
trakcie trwania umowy najemca wyraził chęć jej wypowiedzenia. Wg umowy ma na
to prawo z 2-miesięcznym okresem wypowiedzenia, ale on nie chce się na to
zgodzić i żąda skrócenia okresu do 1 miesiąca z zaliczeniem kaucji o wartości
miesięcznej opłaty.

Nie jest to w moim interesie więc z jednej strony nie chcąc przeszkodzić w opuszczeniu lokalu,
chciałbym wyegzekwować 2-miesięczny okres wypowiedzenia i należne mi pieniądze.
Nie dostałem wypowiedzenia umowy na piśmie i nie spodziewam się jej dostać.
Najłatwiej byłoby mi go puścić i później dochodzić 1-miesięcznej opłaty. Czy
coś takiego jest możliwe i zgodnie z prawem?
Czy muszę najemcy wręczyć wezwanie do zapłaty? - to może być niemożliwe jeśli pozwolę mu opuścić lokal w cięgu tego miesiąca.

To czy najemca będzie mieszkał czy nie - to jest jego sprawa.
Jeśli w umowie był okres 2-u miesięcznego wypowiedzenia - masz prawo nie zgodzić się na jego skrócenie.
Należy jednak sprawę postawić jasno : możesz się wyprowadzić - ale trzeba będzie zapłacić za dwa miesiące.
A wezwanie do zapłaty - dopiero wtedy jak nie zapłaci w umówionym terminie.

Dziękuję za szybką odpowiedź.

Umówiony termin za kwiecień już minął. Najemca poinformował mnie, żebym uznał kaucję za ostatnią należność. To nie jest zgodne z umową - kaucja jest na poczet ewentualnych zniszczeń i wyraźnie jest napisane, że podlega zwrotowi po max. 30 dniach od wygaśnięcia umowy.
1. To jest mieszkanie i słyszałem o wezwaniach po 2 okresach rozliczeniowych (miesiącach w tym przypadku), tylko wtedy ten człowiek będzie mieszkał gdzie indziej i nie będę w stanie wręczyć mu wezwań. Czyli mogę jemu wręczyć pierwsze wezwanie, czy muszę czekać 2 miesiące i go szukać?
2. Czy powinien to podpisać, abym miał dowód, że odebrał? Co jeśli nie zechce?
3. Jak rozumiem powinny być 2 wezwania do zapłaty przed sądowym dochodzeniem należności?
4. Jedyne "pisemne" stwierdzenie, że najemca ma zamiar opuścić lokal mam w mailu - czy można to uznać za pisemne wypowiedzenie umowy? (umowa wymaga zmian na piśmie)
5. Jeśli odpowiedź na p.4 brzmi nie, to czy mogę się wówczas ubiegać o należności za pozostały okres do końca umowy?

Będę wdzięczny za pomoc.

1. wezwanie można skierować dopiero gdy minie termin wymagalności roszczenia
2. wezwanie można doręczyć za pośrednictwem poczty z potwierdzeniem odbioru
3. wystarczy 1-o wezwanie przedsądowe
4. z ostrożności - ja bym to uznał za wypowiedzenie
5. jw

Dziękuję Bedek!
Język prawny jest mi raczej obcy... termin wymagalności roszczenia to termin, w którym musi nastąpić opłata za dany miesiąc, a więc za kwiecień jest to 10 b.m., czy tak?

Czy wystarczy jak pójdę z 1 świadkiem i wręczę mu pierwsze i ostateczne wezwanie do zapłaty?

Powrót