Egzekucja naprawienia szkody

• Autor wątku Autor wątku Katkakotka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Katkakotka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam !
Jakiś czas temu sąd nakazał osobie oskarżonej o zniszczenie mojego mienia naprawienie szkody poprzez zapłatę w ciągu sześciu miesięcy. Wyrok był już wtedy prawomocny. Do dnia dzisiejszego nie otrzymałam zasądzonej kwoty.
Proszę o pomoc - jak napisać pismo do sądu o wyegzekwowanie tej kwoty od oskarżonego?
Czy mogę się domagać kwoty wraz z odsetkami?

Dzięki
To nie jest zły pomysł, ale niestety nie mam z nim kontaktu, bo to jakiś obcy mi chłopak

Katkakotka napisał:
Proszę o pomoc - jak napisać pismo do sądu o wyegzekwowanie tej kwoty od oskarżonego?
Złóż wniosek do sądu o nadanie wyrokowi w punkcie ... (tym o naprawieniu szkody) klauzuli wykonalności i doręczenie odpisu tytułu wykonawczego (opłata 6 zł za klauzulę + 6 zł za każdą stronę odpisu). Następnie złóż wniosek egzekucyjny do komornika załączając tytuł wykonawczy. Równolegle, zażądaj od kuratora oskarżonego (namiary uzyskasz w sądzie) zmobilizowanie dłużnika do spłaty, lub złożenie wniosku do sądu o zarządzenie wykonania warunkowo zawieszonej kary.
Katkakotka napisał:
Czy mogę się domagać kwoty wraz z odsetkami?
Na podstawie wyroku karnego, nie. Możesz jednak wystąpić z pozwem cywilnym o odsetki.

Dziękuję, tak zrobię

Powrót