egzekucja nieruchomości

• Autor wątku Autor wątku melania2011
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

melania2011

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam.Chciałam uzyskać odpowiedż na następujące tematy:jestem po dwóch licytacjach nieruchomości.Z braku oferantów były nieskuteczne.Zaden z wierzycieli nie przejął nieruchomości.Obecnie komornik przysłał pisma że sprawy zostały umorzone a następna licytacja może być ogłoszona po 12 m-cach. Czy ostrzeżenia w rozdziale III KW zostaną obligatoryjnie usunięte przez komornika.Czy brak ostrzeżeń w dziale III KW i czysta hipoteka,czy nieruchomość mogę przekazać w formie darowizny na syna.

Ad. 1 Nie.
Ad. 2 Tak.

Nadal jednak należy mieć na uwadze art. 527 kc.

Nawet nie tylko art. 527 KC, ale chyba również art. 930 KPC

Ale po umorzeniu postępowania nieruchomość nie pozostaje zajęta?

Natomiast oddawanie jej w darowiźnie komukolwiek to dość odważne przedsięwzięcie.

FraZeolog napisał:
ale chyba również art. 930 KPC
rewt napisał:
Ale po umorzeniu postępowania nieruchomość nie pozostaje zajęta?.
Oj, Panowie ;)

Przepis prawny:
Art. 826. Umorzenie postępowania egzekucyjnego powoduje uchylenie dokonanych czynności egzekucyjnych, lecz nie pozbawia wierzyciela możności wszczęcia ponownej egzekucji, chyba że z innych przyczyn egzekucja jest niedopuszczalna. (...)

Wybacz Bedku, źle zrozumiałem Twoją odpowiedź w punkcie 1 :)

Chciałbym zatem coś doprecyzować - komornik oczywiście sam żadnych wzmianek o egzekucji nie usuwa, ale w takiej sytuacji właściciel może złożyć wniosek o wykreślenie wzmianki.

Co do darowizny - oczywiście można ją zrobić, ale mimo zwolnienia jej spod egzekucji istnieje możliwość podważenia tej darowizny na podstawie tzw. skargi pauliańskiej.

Ostatnia edycja:
Powrót