Egzekucja opłat komorniczych

• Autor wątku Autor wątku janas12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

janas12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
W 2017 r. została umorzona egzekucja komornicza mojego zadłużenia. Po umorzeniu ten sam komornik rozpoczął egzekucję swoich kosztów z tej egzekucji. Zajął mój rachunek bankowy i nic więcej nie zrobił. Rachunek jest zajęty do dziś.
Czytałem, że koszty komornicze przedawniają się po upływie 3 lat. U mnie minęło już 6 lat. Czy na mój wniosek komornik ma obowiązek umorzyć egzekucję i zwolnić z zajęcia mój rachunek?

janas12 napisał:
W 2017 r. została umorzona egzekucja komornicza mojego zadłużenia. Po umorzeniu ten sam komornik rozpoczął egzekucję swoich kosztów z tej egzekucji. Zajął mój rachunek bankowy i nic więcej nie zrobił. Rachunek jest zajęty do dziś.
jeżeli egzekucja kosztów egzekucyjnych została wszczęta i nie została umorzona odpowiednim postanowieniem, to się nie przedawniło.
janas12 napisał:
Czytałem, że koszty komornicze przedawniają się po upływie 3 lat. U mnie minęło już 6 lat.
oczywiście koszty egzekucyjne przedawniają się po 3 latach od uprawomocnienia się postanowienia o kosztach, które to postanowienie kończy egzekucje komorniczą, u Ciebie chyba tak nie jest jak wynika z twojego opisu sprawy.

Tak, postępowanie cały czas trwa. Jasne.
Ale komornik, oprócz zajęcia rachunku nie podjął żadnych innych czynności.

Więc z innej strony: Znalazłem taki przepis:

Art. 824. K.P.C. [Umorzenie sądowego postępowania egzekucyjnego z urzędu]
§ 1.
Postępowanie umarza się w całości lub części z urzędu:
1) ...
2) ...
3)...
4)
jeżeli wierzyciel w ciągu sześciu miesięcy nie dokonał czynności potrzebnej do dalszego prowadzenia postępowania lub nie zażądał podjęcia zawieszonego postępowania;

Czy komornik nie powinien tego postępowania umorzyć skoro wierzyciel (komornik) nie dokonał żadnych czynności od 6 lat?

janas12 napisał:
Czy komornik nie powinien tego postępowania umorzyć skoro wierzyciel (komornik) nie dokonał żadnych czynności od 6 lat?
ja odwrócę pytanie, czy komornik sądowy jest twoim wierzycielem wynikającym z prawomocnego tytułu wykonawczego?

Skoro komornik żąda ode mnie zaspokojenia swojego roszczenia to jest moim wierzycielem.
Dostałem od niego postanowienie o kosztach egzekucji, które jest prawomocne.

Ostatnia edycja:
janas12 napisał:
Skoro komornik żąda ode mnie zaspokojenia swojego roszczenia to jest moim wierzycielem.
obawiam się że nie jest twoim wierzycielem,
janas12 napisał:
Dostałem od niego postanowienie o kosztach egzekucji, które jest prawomocne.
której sprawy egzekucyjnej?

janas12 napisał:
Tak, postępowanie cały czas trwa. Jasne.
Ale komornik, oprócz zajęcia rachunku nie podjął żadnych innych czynności.

Więc z innej strony: Znalazłem taki przepis:

Art. 824. K.P.C. [Umorzenie sądowego postępowania egzekucyjnego z urzędu]
§ 1.
Postępowanie umarza się w całości lub części z urzędu:
1) ...
2) ...
3)...
4)
jeżeli wierzyciel w ciągu sześciu miesięcy nie dokonał czynności potrzebnej do dalszego prowadzenia postępowania lub nie zażądał podjęcia zawieszonego postępowania;

A jaka czynność niby jest potrzebna do dalszego prowadzenia postępowania? Komornik dokonał zajęcia, nie ma tutaj bezczynności, bo nie ma czynności, dla której przepisy zakreślają jakiś termin (np. przy egzekucji z nieruchomości)

OK, czyli nie da się na podstawie powyższych przesłanek zakończyć egzekucji.
A jak długo może ona trwać w takim stanie jak obecnie (ja nie płacę, komornik nic nie robi)? Jest jakiś termin, kiedy się skończy czy zależy to od widzimisię komornika?

janas12 napisał:
A jak długo może ona trwać w takim stanie jak obecnie (ja nie płacę, komornik nic nie robi)?
ja odwrócę pytanie, czemu nie chcesz spłacić kosztów egzekucyjnych komornikowi jeżeli jemu się należą?, po co ciągnąć tak długo tę sprawę.

ja odwrócę pytanie, czemu nie chcesz spłacić kosztów egzekucyjnych komornikowi jeżeli jemu się należą?, po co ciągnąć tak długo tę sprawę.

Dlaczego cały czas "odwracasz pytania", zamiast po prostu konkretnie na nie odpowiedzieć, jeśli wiesz jak? Forum ma za zadanie (chyba?) pomagać, a nie rozmemływać temat. Jeśli zadasz pytanie o naprawę zegarka na innym forum, być może to ja Ci pomogę, a nie zapytam, dlaczego nie kupisz nowego.

Ale ad vocem: koszty są dosyć duże jak dla mnie. Nie mam możliwości jej spłacenia, podobnie jak kwoty głównej z egzekucji. Tak się poukładało.

Chodzi mi generalnie o odpowiedź na pytanie, czy jest jakiś przepis, który mówi o terminie zakończenia egzekucji kosztów komorniczych przez komornika. Komornikowi nie zależy, a ja mam od 6 lat zajęty rachunek.

janas12 napisał:
koszty są dosyć duże jak dla mnie. Nie mam możliwości jej spłacenia, podobnie jak kwoty głównej z egzekucji. Tak się poukładało.
rozumiem, ale zanim komornik usiadł Ci na plecach zapewne była sprawa w sądzie, broniłeś się czy oddałeś sprawę walkowerem?
janas12 napisał:
Chodzi mi generalnie o odpowiedź na pytanie, czy jest jakiś przepis, który mówi o terminie zakończenia egzekucji kosztów komorniczych przez komornika. Komornikowi nie zależy, a ja mam od 6 lat zajęty rachunek.
nie ma takiego przepisu, egzekucja może trwać do bólu a jak zejdziesz z tego świata to spadkobiercy mogą mieć problemy, chyba że się prawo zmieni po twojej myśli.

czy jest jakiś przepis, który mówi o terminie zakończenia egzekucji kosztów komorniczych przez komornika.
Nie ma. Egzekucja będzie trwać do czasu zaspokojenie komornika. Czyli możliwe że do końca Twojego życia a nawet dłużej. Dług wejdzie w skład masy spadkowej i będzie dziedziczony przez Twoich spadkobierców (ci są zawsze).
nie dokonał żadnych czynności od 6 lat?
Ty o tym nie wiesz i wiedzieć nie będziesz. Co jakiś czas skorzysta z systemu ognivo, zapytań do ZUS, US, WK itd. Możliwości ma wiele i odezwie się w niespodziewanym momencie.

Dzięki, to jest konkretna odpowiedź, wiem na czym stoję. Będę próbował jakoś dogadać się z komornikiem.

To oczywiście zależy od wybranego komornika indywidualnie ale, jeśli przez 6 lat - jak napisano - dłużnik nie dokonał żadnej wpłaty licząc na przedawnienie czy na co tam sobie liczył, to komornik nie musi chcieć 'dogadywać'.
Dłużnik kwoty zna, rachunek do wpłat również a do wpłat na poczet długu nie jest wymaga niczyja zgoda.
W zasadzie wszystko w sprawie jest jasne i nie ma o czym dyskutować a jedynie dokładny co do gr stan zaległości na wskazany dzień i tyle, bo na pewno wydatki jakieś były.

Proszę jeszcze o informację, czy od takiego długu jak opłaty komornicze naliczane są odsetki przez 6 lat, czy tylko jest nominalna kwota do spłaty?

ok, dziękuję za informację.

Powrót