Egzekucja przedawnionego i nieodstarczonego nakazu zapłaty.

• Autor wątku Autor wątku LawoK
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LawoK

Stały bywalec
Odpowiedzi
6 591
Komornicy i te sprawy nie są moją mocną stroną.
Znajoma otrzymała takie pismo:

Bardzo proszę napisać punkt po punkcie, co i gdzie napisać.
Nigdy nie otrzymała nakazu zapłaty mimo, że w 2003 mieszkała/była zameldowana pod tym samym adresem.

1. Znając sygn. akt sądowych oraz sąd jaki wydał te postanowienia oraz nakazy zapłaty należy udać się do sądu i poprosić o wgląd do akt każdej sprawy.
2. Zobaczyć gdzie były wysyłane listy z sądu na jaki adres,
3. Jeżeli będzie inny niż w aktach sprawy, składamy sprzeciw do danej sprawy powołując się na nieskuteczne doręczenie, pisma składamy do sądu który wydał nakazy oraz nadał klauzulę wykonalności,
4. Można także złożyć wnioski o uchylenie postanowień o nadaniu klauzuli wykonalności,
5. Jeżeli sąd uzna sprzeciwy oraz uchyli postanowienia o nadaniu klauzuli wykonalności to po uprawomocnieniu się należy złożyć wniosek do komornika o umorzeniu postępowania egzekucyjnego w myśl art 825 kpc

na razie tyle,

Ostatnia edycja:
robinson21 napisał:
3. Jeżeli będzie inny niż w aktach sprawy, składamy sprzeciw do danej sprawy powołując się na nieskuteczne doręczenie, pisma składamy do sądu który wydał nakazy oraz nadał klauzulę wykonalności,
Szanowny pan to zna się na kalendarzu tak w ogóle?
1. Nakaz zapłaty w post. nakazowym 18-6-2003
2. Zaopatrzony w klauzulę wykonalności 14-04-2016
3. Postanowienie o nadaniu klauzuli wykonalności 14-01-2015

Wygląda to tak: wierzyciel pierwotny uzyskał nakaz w 2003, w 2015 wystąpił o klauzulę, sprzedał do Fast Finance które klauzulę na swoją rzecz uzyskało w 2016 roku. Nie ma sensu bawić się w sprzeciwy do nakazu z 2003 roku, prosty i skuteczny sposób to powództwo przeciwegzekucyjne art. 840 § 1 pkt 2 KPC i zarzut przedawnienia roszczenia.
Dla stuprocentowej pewności sprawdź oryginały tytułu wykonawczego, czy między rokiem 2003 a 2015 nic rzeczywiście nie było i pierwsza klauzula rzeczywiście miała miejsce w 2015.

Ostatnia edycja:
Sprawdziłem dokumenty, mam pierwotny nakaz z 2003 roku na krewnego znajomej (dziadka) nic po drodze aż do 2015 roku.
Dług zdaje się został odziedziczony.

Także najchętniej to prosiłbym o wzór pisma jakie wystosować i czy też złożyć zażalenie na komornika i wstrzymanie egzekucji (opłata 100 zł) o czym mam w pouczeniu, czy to może to samo pismo ? ;-)

Co jak co. Wiem że sąd nie ma z obowiązku badać z urzędu takich spraw. Ale jak ktoś przyłazi z takim starym nakazowym po klauzulę teraz to chyba oczywiste że nie było jej wcześniej. Zgadza się? Bo jakby była to by nikt po nią drugi raz nie występował. To co sędzia po 12 latach klepnie i co? Chyba coś nie halo?

Właśnie próbuje to ogarniać tylko pytanie, czy w piśmie o pozbawienie wykonalności tytułu wykonawczego pozwanym jest wierzyciel czy komornik ?

Jeszcze jedno z dokumentów wynika, że nakaz został wystawiony na znajomą i jej siostrę i jakąś dalszą rodzinę (w sumie 10 osób z którymi nie mają kontaktu).
Dopiero dorwałem postanowienie z 2016 roku.
Czy obie muszą osobno wnieść pozew o pozbawienie klauzuli wykonalności tytułu wykonawczego czy może jedna być powódką, a druga np. "uczestniczką" ?

LawoK napisał:
czy w piśmie o pozbawienie wykonalności tytułu wykonawczego pozwanym jest wierzyciel czy komornik ?
Komornik nie jest przecież stroną w sprawie. Sądem właściwym miejscowo jest sąd w okręgu którego prowadzona jest egzekucja

Zastanawiam się tylko czy da się to załatwić w formie skargi na czynności komornika i wtedy opłata 100 zł, przy powództwie przeciw egzekucyjnym koszty 445 zł musi wydać, to połowa jej renty.

Można zawsze zawnioskować o zwolnienie z kosztów postępowania bądź ich obniżenie.

LawoK napisał:
Zastanawiam się tylko czy da się to załatwić w formie skargi na czynności komornika i wtedy opłata 100 zł
Tutaj nie ma co skarżyć

Powrót