Egzekucja spłaconego długu

• Autor wątku Autor wątku nikola310375
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nikola310375

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Dzień dobry
Proszę zorientowane osoby o poradę.
Bank PKO sprzedał Ultimo dług , który jemu spłaciłem.
Dług spłacony w 2006 r , Ultimo kupuje dług w 2008 r i uzyskuje Nakaz zapłaty w 2010, mnie nie było w kraju pisma odbierała była żona , wszystkie terminy przeszły, wnioski o przywrócenie terminu do sprzeciwu odrzucone.
Jest jakaś możliwość wzruszyć prawomocne orzeczenie?
Wniosek o skargę nadzwyczajną też odrzucony przez Prokuraturę Krajową bo w kwietniu minął termin do wniesienie tego .
Nie mam pomysłu a Ulitmo ma orzeczenie i nie chcę rozmawiać ,
Jak ktoś ma jakiś pomysł to poproszę

Pozdrawiam

nikola310375 napisał:
Dzień dobry
Proszę zorientowane osoby o poradę.
Bank PKO sprzedał Ultimo dług , który jemu spłaciłem.
Dług spłacony w 2006 r , Ultimo kupuje dług w 2008 r i uzyskuje Nakaz zapłaty w 2010, mnie nie było w kraju pisma odbierała była żona , wszystkie terminy przeszły, wnioski o przywrócenie terminu do sprzeciwu odrzucone.
Jest jakaś możliwość wzruszyć prawomocne orzeczenie?
Wniosek o skargę nadzwyczajną też odrzucony przez Prokuraturę Krajową bo w kwietniu minął termin do wniesienie tego .
Nie mam pomysłu a Ulitmo ma orzeczenie i nie chcę rozmawiać ,
Jak ktoś ma jakiś pomysł to poproszę
pozostaje pozew opozycyjny (art. 840 kpc i dalsze),

Pozew przeciwegzekucyjny nie wchodzi w grę, skoro rzekoma zapłata miała miejsce przed wydaniem nakazu zapłaty. Pozostaje zapłacić drugi raz, nowemu wierzycielowi.

Pozostaje zapłacić drugi raz

Sulla , w tym przypadku nie masz racji.

nikola 310375, jeżeli posiadasz dokumenty z których wynika, że dług spłaciłeś, wtedy możesz wnieść do sądu pozew o pozbawienie wykonalności tytułu egzekucyjnego.
Podstawę prawną stanowi art. 840 Kodeksu postępowania cywilnego:
"Art. 840. [Powództwo opozycyjne]
§ 1. Dłużnik może w drodze powództwa żądać pozbawienia tytułu wykonawczego wykonalności w całości lub części albo ograniczenia, jeżeli:
1) przeczy zdarzeniom, na których oparto wydanie klauzuli wykonalności, a w szczególności gdy kwestionuje istnienie obowiązku stwierdzonego tytułem egzekucyjnym niebędącym orzeczeniem sądu albo gdy kwestionuje przejście obowiązku mimo istnienia formalnego dokumentu stwierdzającego to przejście;
2) po powstaniu tytułu egzekucyjnego nastąpiło zdarzenie, wskutek którego zobowiązanie wygasło albo nie może być egzekwowane; gdy tytułem jest orzeczenie sądowe, dłużnik może oprzeć powództwo także na zdarzeniach, które nastąpiły po zamknięciu rozprawy, na zarzucie spełnienia świadczenia, jeżeli zgłoszenie tego zarzutu w sprawie było z mocy ustawy niedopuszczalne, a także na zarzucie potrącenia; (...)".

Ostatnia edycja:
Jestem laikiem, ale niby pod który punkt to miałoby podpadać.
Przecież tu chyba jest orzeczenie sądowe więc 1 odpada.
Żadne zdarzenie nie nastąpiło po powstaniu tytułu egzekucyjnego więc 2 też odpada

W swojej sprawie powinieneś skontaktować się z prawnikiem., ponieważ wcześniej spłaciłeś dług, a dopiero później miała miejsce sprawa sądowa.

podstawowe pytanie: Czemu nie wykazano jakimkolwiek dokumentem lub dokumentami spłaty zobowiązania pierwotnemu wierzycielowi podczas sprawy sądowej z rzekomym nowym wierzycielem?

Powrót